Strony

14 stycznia 2012

Zupa krem porowo-ziemniaczana



Fantastyczna zupa o niesamowitym smaku. Idealna w zimowe wieczory :) Gęsta, sycąca i mocno rozgrzewająca :) Nas oczarowała. Zdjęcia niestety nie oddają jej uroku, ale towarzystwo strasznie głodne było i nie było czasu na zdjęcia. Następnym razem to nadrobię bo na pewno będzie następny raz :). Przepis Dariny Allen, znaleziony na blogu W pewnej kuchni na Wyspach. Polecam baaaardzo :)


Składniki:
50g masła
450g ziemniaków pokrojonych w 1cm kosteczkę
450g pora (białe części) pokrojonego w plasterki
1 mała cebulka pokrojona w drobne kawałki
850ml bulionu warzywnego
142ml kremówki
125ml mleka
sól, pieprz

do dekoracji:
biała częsć pora
szczypiorek (u mnie zabrakło )
1 łyżka masła

Masło rozpuścić w dużym rondlu. Gdy zacznie się pienić wrzucić ziemniaki, pora i cebulę. Dokładnie wymieszać, doprawić sola i pieprzem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia (by zatrzymać parę) a następnie przykrywką i tak dusić ok 10 minut az zmiękną. Po tym czasie zdjąć papier, wlać bulion i gotować ok 5 min (nie dłużej bo zupa straci swój świeży smak). Dodać mleko i 3/4 śmietany i zmiksować na gładki krem. Zagotować. (Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodac troszkę bulionu)

Pora do dekoracji pokroić w cieńkie plasterki i obsmażyć krótko na rozgrzanym maśle. Zupę podawać udekorowaną pozostałą śmietaną, podsmażonym porem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Całośc posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :) 



3 komentarze:

  1. Też robię taką zupkę, pycha polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda! Z chęcią bym zjadła talerz takiej ciepłej zupki:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna zupka robilam po raz pierwszy. Polecam

    OdpowiedzUsuń