Jeden z najlepszych serników jaki do tej pory jadłam. Znlazłam go na blogu Moje wypieki. Fantastycznie delikatny z chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów. Znikął błyskawicznie. Polecam Wam baaardzo.
Składniki na spód:
1,5 szkl (ok 200g) pokruszonych ciastek digestive lub innych zbożowych
50g roztopionego masła
kilka kropel ekstraktu migdałowego
Wszystkie składniki wymieszać do otrzymania masy o strukturze "mokrego piasku". Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Masą dokładnie wykleic spód. Wyrówać.
Składniki na masę serową:
750g sera półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub ser wiaderkowy sernikowy
1 puszka (530g) mleka skondensowanego słodzonego
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub odrobina aromatu migdałowego
100ml likieru Amaretto
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100g uprażonych płatków migdałowych + nieuprażone do dekoracji
Ser dokładnie ubić mikserem, dodać mleko i cały czas ubijać do momentu połączenia składników. Następnie nie przerywając miksowania kolejno wbijać po jednym jajku, dodać aromat, likier, mąkę ziemniaczaną a na koniec płatki migdałowe. Wymieszać i wlać na spód. Wierzch posypać dodatkowo niepodprażonymi płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 175 stopni. (nie pieczemy do tzw suchego patyczka, wystarczy że środek będzie ścięty i sprężysty). Gdyby zbyt szybko "łapał kolor" przykryć folią aluminiową. Wystudzić w formie i schładzać przez noc. Podać posypane płatkami migdałów.
Smacznego:)
Musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńMigdałki i amaretto...niebo w gębie...
OdpowiedzUsuńObłędny! Robiłam go kiedyś, baaardzo pyszny serniczek:)
OdpowiedzUsuńO rany, ale cudo. Uwielbiam wszystko co zalatuje migdałami. Poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) też już się kilka razy do niego przymierzałam. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląd. Tak bardzo kremowo. Też kilka razy robiłam do niego podchody:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!