Strony

2 grudnia 2011

Red Velvet cake - ciasto Czerwony Aksamit



Amerykańskie ciasto, które swój piękny czerwony kolor zawdzięcza barwnikowi, a oryginalny lekko słonawy smak - serkom philadelphia.  Z tych dwóch składników nie warto rezygnować zastępując je innymi, bo ciasto straci charakter. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam bardzo :)


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 1,5  szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu
  • 1 łyżka winnego octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 ml czerwonego barwnika w płynie lub 1 kopiata łyżeczka w żelu


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia a boki natłuścić.
(jeśli nie macie dwóch tortownic wówczas podzielcie ciasto na dwie części i pieczcie osobne blaty. Jednak należy pamiętać by sode dawać dopiero przed samym pieczeniem)

Przesianą mąkę, kakao i sól wsypać do miski, dodać cukier i wymieszać.
W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik, aromat i wymieszać do połączenia (również widelcem).
Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).
Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę i szybko wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu należy działać szybko - pianę wlać do ciasta i wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić. Z blatów pościnać milimetrowe warstwy ciasta i rozkruszyć je (będą potrzebne do obsypanie wierzchu i boków gotowego ciasta).


Masa kremowa:
  • 600g serka kremowego Philadelphia
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4  - 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać stopniowo cukier. Dodać wanilię, serek i zmiksować. Masę warto włożyć do lodówki na ok 1/2 godz do lekkiego stężenia.
Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu. Wierzch i boki lekko wysmarować kremem. Obsypać okruchami ciasta.

Smacznego :)




10 komentarzy:

  1. Ale "krwiste" :) Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne jest!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasto red velvet, szczególnie za kolor oczywiście. Fajne jest w wersji babeczkowej z kremem z serka na wierzchu i dekoracją z czerwonych perełek. Taki tort, to już zupełny wypas i dzika rozpusta. Piękne zdjęcia tak swoją drogą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze ;) nawet jako tort urodzinowy! a wiesz z czego robiony jest czerwony barwnik :PPP?

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie się udało:) Cudne ciasto, takie oryginalne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda po prostu bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda niesamowicie, ten czerwony kolor jest po prostu świetny :) koniecznie muszę go zrobić. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za kolor! Uwielbiam je właśnie za ten kolor, tak przyciągający spojrzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję wszystkim Wam serdecznie za ciepłe słowa :) Bardzo mi miło :) Bazylia...aż sie boję spytać ;) ...

    OdpowiedzUsuń