Nie należę raczej do fanów ciężkich zbitych serników. Zdecydowanie bardziej w moim guście są te kremowe i lekkie. Ten sernik jest szczególny, gdyż to po nim zrodziła się u mnie miłośc do serników w ogóle.... Wcześniej były mi one zupełnie obojętne... no chyba że te z rodzynkami, które już w dzieciństwie wzbudzały moje niekoniecznie pozytywne emocje...
Ten sernik jest idealny.... delikatny, kremowy, z cudownymi ziarenkami wanilli przykryty moim faworytem - kokosem :)
Przepis znalazłam na stronie Igraszki kulinarne, jednak troszkę go zmodyfikowałam... Polecam i to baaaardzo :)
Ten sernik jest idealny.... delikatny, kremowy, z cudownymi ziarenkami wanilli przykryty moim faworytem - kokosem :)
Przepis znalazłam na stronie Igraszki kulinarne, jednak troszkę go zmodyfikowałam... Polecam i to baaaardzo :)
Składniki na ciasto:
- 1/2 szkl maki krupczatki
- 1 szkl mąki tortowej
- 100g masła
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 16g cukru waniliowego
- szczypta soli
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Ulepić kulę i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
- 1kg mielonego sera (trzykrotnie zmielony lub z wiadereczka sernikowy)
- 5 żółtek
- 1 szkl cukru
- 1/2 szkl oliwy
- 2 szkl. mleka
- 2 budynie śmietankowe w proszku
- 2-3 laski wanilii
- odrobina aromatu waniliowego
Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem na puszystą masę. Dodać zmielony ser, ziarenka wanilii, oliwę, mleko i budynie. Bardzo dokładnie utrzeć na gładką masę (uwaga będzie bardzo rzadkie - takie ma byc ;) Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim wcześniej natłuszczoną i wysypaną kaszą manną tortownicę o średnicy 28-30 cm. (tylko spód bez boków). Na to wylać masę serową i wstawić do pieca wstępnie już nagrzanego (170 stopni na 50-55 minut).
Składniki na piankę:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szkl. cukru
- 100g wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać.
Sernik wyjąć delikatnie, pianę z białek wyłożyć, a na nią wysypać równo kokos i wstawić do tej samej temperatury na 15 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić najlpiej całą noc w lodówce do stężenia.
Smacznego :)
Jak fajnie puszysty;)
OdpowiedzUsuńJa wole te zbite, maziste i ciezkie, ale ten puszysty, lekki serniczek na pewno spodobalby sie mojemu Mezczyznie :)
OdpowiedzUsuńJa lubię wszelkie serniki.
OdpowiedzUsuńTen prezentuje się fantastycznie!
Dla mnie deser idealny.
Przepiekny. I do tego jaki puszysty...jestem pod warzeniem :)
OdpowiedzUsuńTakie serniczki uwielbiam, delikatne.puszyste i kremowe. Również nie przepadam za rodzynkami :-)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmmm już sobie wyobrażam jaki musi być delikatny w smaku :) pycha
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Ja lubię wszystkie serniki, w zależności od nastroju raz bardziej te ciężki, raz te puszyste... ten wygląda super, mam tylko pytanie, czy nie jest za rzadki? Bo aż 2 szklanki mleka...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Jak go robiłam pierwszy raz tez byłam w szoku.... Jak go wlawasz do blaszki to mega rzadki jest :D ale po stężeniu jest super :)
OdpowiedzUsuńAch wygląda cudownie! Uwielbiam ten sernik:)
OdpowiedzUsuńPychota i ślicznie sfotografowany:)
wspaniale wygląda :), fajną ma pierzynkę ;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje. Przepis idzie do notatnika i będzie wykorzystany przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńAle piękny no ślinotoku można dostać takie piękne fotografie:)
OdpowiedzUsuńojejj! wyglada przepysznie, naprawde idealnie, niedlugo mam urodziny i juz wiem jaki deser przygotuje :) zapraszam do mnie na krem z brokuła ;) pozdrawiam, Marty
OdpowiedzUsuńcudny jest z tą pierzynką na wierzchu.
OdpowiedzUsuńprzepyszny, puszysty i smakuje wyśmienicie, polecam...
OdpowiedzUsuńrewelacja:)
OdpowiedzUsuńWitam, czy tortownica 23 cm wystarczy aby teb serniczek się w niej zmieścił?
OdpowiedzUsuńMarta
zdecydowanie za mała. Musi być ok 28 by się zmieścił.
Usuńa jaka musi być prostokątna blaszka
OdpowiedzUsuń