Obiecane wczoraj ogórki mojej mamy :) Tych również osobiście nie robiłam :) Miałam tylko przyjemnośc osobiście jej jeść :) Polecam baaaardzo :)
Składniki na zalewę:
2,5 szkl. wody
1 1/4 szkl. octu 10%
1 1/4 szkl. cukru
2 łyżki curry
2 łyżki gorczycy
2 łyżki soli
ponadto:
ogórki gruntowe
papryka czerwona
cebula
Ogórki umyć, obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Składniki z zalewy zagotować. Do każdego słoiczka powkładać po 2-3 kawałeczki obranej papryki i po kawałeczku cebuli. Powkładać ciasno ogórki. Zalać zalewą i pasteryzować ok 5 min.
Porcja zalewy wystarczy na ok. 8 słoików.
Smacznego :)
u mnie też się robi ogórki w zalewie curry i są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńTwoje ogórki Elizo przypadłyby do gustu mojemu mężowi bo lubi bardzo z dodatkiem octu :)
OdpowiedzUsuń:) to polecam tym bardziej :) Są świetne :)
OdpowiedzUsuńOgóreczki palce lizać!
OdpowiedzUsuńsłyszałam już bardzo dużo o ogórkach w curry ale nie byłam przekonana.. ale te wyglądają tak pysznie, że może się przekonam do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńOstatnio próbowałam i zdecydowanie polecam !
OdpowiedzUsuńA ja takich jeszcze nie jadłam:( Ale myślę, że by mi smakowały... bardzo!:)
OdpowiedzUsuńzalewacie gorącą czy wystudzoną zalewą? wczoraj zrobiłam i zalałam gorącą, nie wiem czy dobrze zrobiłam?
OdpowiedzUsuńNie jest wrząca tylko tak troszkę przestudzona. Tyle ile czasu zajmuje powkładanie ogórków i papryki do słoików :)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię - Twoje wyglądają zjawiskowo :-)
OdpowiedzUsuń