Jest to rodzaj ciasteczek na które każdy zawsze ma ochote :) To taki rodzaj słodyczy, że kusi już samym wyglądem :) Ten krem czekoladowy jest moim ulubionym. Jest w naszej rodzinie od.... odkąd pamiętam :) Nie jest lekki i niskokaloryczny, bo jest robiony na bazie masła 82% , ale osobiście uważam, że jest genialny :)
Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na kokosanki:
4 białka
szczypta soli
300g wiórek kokosowych
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
180g cukru
aromat waniliowy
czasem dodaję też odrobinę cynamonu i odrobinę soku z cytryny
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy już zgęstnieją dodawać powoli cukier nadal ubijając. Na koniec dodać wiórki kokosowe wymieszane z mąka ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Kłaśc łyżką ciasteczka (ja ukladałam łyżką do lodów ale nie ugniatać bo będa twarde) na natłuszczoną blachę lub wyłożoną matą do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 15-20 minut do momentu zezłocenia. Wystudzić.
Składniki na krem czekoladowy:
250g masła 82%
2 jajka
100g cukru
2,5 czubatej łyżki ciemnego kakao
1-1,5 łyżka spirytuu 95%
Jajka bardzo dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Garnek średniej wielkości postawić na gazie, wlać do niego trochę wrzątku i umieścić na nim miskę (tak by dobrze leżała) Wsypać do niej cukier i całe jajka. Ubijać na parze do momentu powstania gęstego kremu. Następnie zdjąć z ognia, dodac kakao i dalej miskować do momentu wystudzenia.
Masło dokładnie utrzeć do białości. Dodawac powoli wystudzony krem jajeczny cały czas miksując. Na koniec dodać spirytus (ilośc zależna od upodobań ;)
Szprycą układać krem na kokosankach. Wstawić do lodówki do stężenia. Wystudzone polać roztopioną białą czekoladą i ewentualnie posypać odrobiną wiórek kokosowych.
Smacznego :)
no właśnie.. każdy zawsze ma ochotę.. szczególnie, gdy patrzy się na takie pyszne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńwyglądają również mega
OdpowiedzUsuńJak tu powstrzymać się od jedzenia słodyczy:) Ślicznie i smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńjak fajnie wyglądają, ładne czapeczki czekoladowe mają:)
OdpowiedzUsuń