Strony

13 września 2011

Chleb wiejski pszenno-żytni na zakwasie




Pokusiłam się dzisiaj dla odmiany na chleb z mąki pszennej z niewielkim tylko dodatkiem żytniej. Muszę Wam powiedzieć, iż mimo że jestem zwolennikiem chlebów ciemniejszych, razowych lub żytnich - ten mi bardzo posmakował... nie mówiąc już o moich domowych amatorach jasnego pieczywa :) Przepis znalazłam na blogu Lubię gotować, lecz troszkę zmieniłam sposób jego wykonania :)
Polecam Wam baaaaardzo :)

Składniki zaczynu (270g):

30g zakwasu
140g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
10g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
90g wody

Składniki na ciasto chlebowe (1700g):

800g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
50g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
1/4 łyżeczki suszonych drożdży (niekoniecznie)
450g wody
1 łyżka soli
270g zaczynu


Składniki zaczynu dokładnie ze sobą połączyć i odstawić na 12-16 godzin w ciepłe miejsce. (Ja dałam do piekarnika: Ustawiłam temp. na 50 stopni i po jej osiągnięciu wyłączyłam piekarnik)

Następnego dnia mąke wymieszać dokładnie z wodą i drożdżami i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać sól oraz zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Ewentualnie dodać troszkę wody. Ciasto nie może byc sztywne. Powinno ładnie odchodzić od ręki ale rozciągnięte po dnie miski  powinno się rozmazywać. Im luźniejsze ciasto tym lepiej rośnie ;) Wyrobione odstawić na ok 20-30 min. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto włożyć do wcześniej namoczonego i natłuszczonego oraz wysypanego otrębami garnka rzymskiego. Przykryc pokrywą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2,5 godz. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temp. 240 stopni. Po jej osiągnięciu zdjąć pokrywę garnka rzymskiego i piec ok 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 230-220 stopni i piec jeszcze 30 minut. Chleb jest upieczony jak postukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Smacznego:)





7 komentarzy:

  1. Wyszedł Ci cudowny bochen! Muszę w koncu kupić sobie garnek rzymski
    Beata z Lubię gotować

    OdpowiedzUsuń
  2. och garnki rzymskie baaaaaardzo polecam! Doskonale się sprawdzają nie tylko do pieczenia chlebów ale są świetne do mięs i zapiekanek . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, mam pytanie czy zamiast garnka rzymskiego którego nie posiadam - mogę chleb upiec w szklanym naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie emaliowanej? proszę o poradę, Urszula

      Usuń
  3. Cudowny!
    I ta piękna skórka.

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, wygląda cudownie. Ba, co tam że wygląda - na pewno smakuje oszałamiająco!

    OdpowiedzUsuń