Strony

16 sierpnia 2011

Pierogi z jabłkami cynamonem i słodką śmietanką



Dziś drugi dzień pierogowego szaleństwa :) Zapraszam na pierogi z jabłkami i cynamonową słodką śmietanką :)

Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 żółtko
1 szczypta soli
1/2 szkl. ciepłej wody

dodatkowo:
kilka jabłek
200 ml śmietanki
cukier do smaku
cynamon do posypania


Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.  Na ciasto nałożyć kawałek jabłka i dobrze skleić. Uważać by kanty jabłka nie poprzecinały ciasta. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny oliwy i gotować od wypłynięcia ok 3-4 minuty.
Śmietankę posłodzić do smaku i polać nią pierogi. Całośc posypać cynamonem
Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Ależ piękne i apetyczne pierożki! Ja śmietanką polewam głównie pierożki z borówkami..:) Chociaż sama nigdy nie robiłam pierogów: zawsze Babcia albo Mama robiły więc nie miałam potrzeby.. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój blog jest cudowny, tak ślicznie to wszystko wygląda, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie pyszne zdjecia:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo serdecznie Wam dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pierogi są przepyszne dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze nigdy nie jadłam pierogów z jabłkami i jeszcze raz dziękuje za przepis .Karolina

    OdpowiedzUsuń
  7. Czytam i czytam i przyszło mi do głowy, że te przepisy są łatwe i takie....domowe :)
    Bez zadęcia i nadmiernego wydziwiania.
    Ale duża rozmaitość.
    Dobrze, że są takie blogi, bo teraz, gdy większość je byle co i nie celebruje sie posiłków, ani nie stawia na naturalność, to kopalnia wiedzy dla tych, co postanowili coś jednak zmienić.

    Monikga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo serdecznie dziękuję za ciepłe słowa :) To bardzo, bardzo miłe. Cieszę się że taka właśnie "codzienna kuchnia" spotyka się z aprobatą i zainteresowaniem :) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń