Borówki, borówki jagody :) Ciąg dalszy propozycji bo przecież sezon w pełni :)
Bardzo przez nas lubiane, najlepsze jeszcze ciepłe, mięciuteńkie w środku z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Już się skończyły - a kuchnia jeszcze pachnie :) Polecam :)
Składniki na 12 muffinek:
- 450g mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115g brązowego cukru
- 150g jagód (świeże, ale poza sezonem mogą też być mrożone)
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 125g stopionego masła
składniki na kruszonkę:
- 50g mąki pszennej
- 30g schłodzonego masła
- 2 łyżki cukru
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Forme do muffinek natłuścić lub wyłożyc papilotkami. Wszystkie suche składniki na muffinki wymieszać. Dodać owoce i lekko wymieszać. Zrobić dołek i wlać do niego mleko dokładnie wymieszane z roztrzepanymi jajkami, oraz roztopione masło. Szybko wymieszać i ponakładać do foremek.
Składniki na kruszonkę bardzo szybko wyrobić. Posypać wierzch muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut (do momentu, kiedy wkłuty patyczek będzie suchy). Po upieczeniu zostawić jeszcze 5 minut w formie a następnie wyjąc delikatnie i wystudzić na kratce.
ślicznie wyglądają, pełne jagodowych kropeczek
OdpowiedzUsuńZapowiadają się pysznie - mąż i córka uwielbiają kruszonkę - muszę koniecznie zrobić muffinki z kruszonką.
OdpowiedzUsuńz jagodami i kruszonka sa przepyszne:)
OdpowiedzUsuńjutro jadę po borówki!!!!
OdpowiedzUsuńa ile ich wychodzi z takiej porcji i czy mrożone jagody, mają się przed dodaniem do ciasta rozmrozić?
OdpowiedzUsuńmuffinek wychodzi 12 a jagód zamrożonych nie rozmrażać wcześnież żeby nie zafarbowały ciasta. Daje się je zamrożone.
Usuń