Strony

4 lipca 2011

Muffinki jagodowe z kruszonką

 


Borówki, borówki jagody :) Ciąg dalszy propozycji bo przecież sezon w pełni :)
Bardzo przez nas lubiane, najlepsze jeszcze ciepłe, mięciuteńkie w środku z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Już się skończyły - a kuchnia jeszcze pachnie :) Polecam :)

Składniki na 12 muffinek:
  • 450g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115g brązowego cukru
  • 150g jagód (świeże, ale poza sezonem mogą też być mrożone)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 125g stopionego masła

składniki na kruszonkę:
  • 50g mąki pszennej
  • 30g schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru

Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Forme do muffinek natłuścić lub wyłożyc papilotkami. Wszystkie suche składniki na muffinki wymieszać. Dodać owoce i lekko wymieszać. Zrobić dołek i wlać do niego mleko dokładnie wymieszane z roztrzepanymi jajkami, oraz roztopione masło. Szybko wymieszać i ponakładać do foremek.
Składniki na kruszonkę bardzo szybko wyrobić. Posypać wierzch muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut (do momentu, kiedy wkłuty patyczek będzie suchy). Po upieczeniu zostawić jeszcze 5 minut w formie a następnie wyjąc delikatnie i wystudzić na kratce.




6 komentarzy:

  1. ślicznie wyglądają, pełne jagodowych kropeczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiadają się pysznie - mąż i córka uwielbiają kruszonkę - muszę koniecznie zrobić muffinki z kruszonką.

    OdpowiedzUsuń
  3. z jagodami i kruszonka sa przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ile ich wychodzi z takiej porcji i czy mrożone jagody, mają się przed dodaniem do ciasta rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muffinek wychodzi 12 a jagód zamrożonych nie rozmrażać wcześnież żeby nie zafarbowały ciasta. Daje się je zamrożone.

      Usuń