Strony

17 czerwca 2011

Całoroczna kapusta z koperkiem i octem



Korzystam z tego przepisu od lat i wykorzytuję do niego wiosną młodą kapustkę i świeży koperek, a zimą koper mrożony (mrożę go wiosną lub latem: myję, drobniutko kroję, czekam aż odcieknie woda i taki pakuję do pojemniczków np po ramie ;) Zimą - jak znalazł :) ) albo suszony.
Zimą,  czasem zamiast kopru daję kminek :) Kapustka świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub sama z chlebusiem  - najlepiej ciepłym domowym ;)
Polecam :)


Składniki
1 główka kapusty
1-2 cebule
pęczek kopru
kilka łyżek śmietany
1/2 łyżki octu winnego
1-2 łyżki mąki (niekoniecznie)
sól, pieprz
1 łyżka masła

Kapustę poszatkować i ugotować w małej ilości bulionu ok 20-25 min. do miękkości. Jeśli jest zbyt dużo płynu to po ugotowaniu odlać - ja jednak wolę gotować w mnejszej ilości bulionu i nie wylewać potem smaku kapusty ;)

Cebulę pokroić w kostkę i zezłocić na maśle. Wymieszać z kapustą, dodać ocet, śmietanę i przesianą mąkę. Szybko wymieszać (można też na maśle podsmażyć makę i dodać ją do kapusty) Zagotować. Dodać pokrojony koperek, doprawić.

Smacznego :)





1 komentarz: