Strony

15 czerwca 2017

Muffinki czekoladowe z czekoladowym kremem


Te muffinki to moje ostatnie odkrycie. Cudownie delikatne, wilgotne i obłędnie czekoladowe. Całość uwieńczona przepysznym kemem na bazie kremówki i sporej dawki czekolady. :) Wiem...  wiem... duuuużo kalorii ale od czasu do czasu można sobie pozwolić ;) Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki. Baaardzo Wam polecam :) 


Składniki na babeczki:
110g masła
110g cukru
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25g kakao
55ml mleka
55ml śmietany kremówki 36%
2 jajka

Mleko i śmietanę wymieszać. Mąkę, proszek i kakao przesiać i wymieszać ze sobą. Masło utrzeć dokładnie z cukrem, następnie dodawać kolejno po jednym jajku nie przerywając miksowania. Gdy będzie już gładkie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz wlać mleko ze śmietaną. Całość wymieszać szpatułką do połączenia składników (nie za długo, powinno być leciutko grudkowate). Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Ponakładać ciasto. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w temp. 190 stopni do suchego patyczka. 
Po upieczeniu zostawić w foremce jeszcze przez 5 minut a następnie delikatnie wyjąć na kratkę i zostawić do wystudzenia.


Składniki na krem:
250ml śmietany 36%
200g czekolady gorzkiej

Krem można częściowo przygotować sobie dzień wcześniej. W dniu następnym pozostanie nam tylko jego zmiksowanie i nałożenie na upieczone babeczki.
Kremówkę wlać do rondelka i podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i szybko i energicznie wymieszać rózgą na gładko. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin (lub tak jak pisałam na początku na całą noc). 
Następnie wyjąć z lodówki i dokładnie ubić. 
Tylką dekoratorską (u mnie Wilton 1M) dekorować babeczki. Dodatkowo można udekorować kropelkami czekolady i np listkami mięty :) Smacznego :)


 

20 maja 2017

Ryż na mleku Piňa Colada



No nie wiem czy jest ktoś kto nie potrafi zrobić klasycznego ryżu na mleku, ale postanowiłam i tak wrzucić przepis - choćby dla przypomnienia :) Bardzo polecam :)

Składniki:
3/4 szkl ryżu
3,5 szkl mleka (krowie+kokosowe)
3 łyżki cukru
1 puszka ananasa

Ryż dokładnie wypłukać 3x. Zalać mlekiem, dodać cukier i gotowac do miękkości co jakiś czas mieszając.
Gdy będzie już gotowy lekko przestudzić. W zależności jaka konsystencja nam odpowiada możemy dodać odrobinę syropu z puszki lub pominąć ten krok ;) Układać w pucharku warstwami ryż i pokrojone kawałki ananasa. Smacznego :)






19 maja 2017

Ciasto z połówkami jabłek





Dzisiaj coś dla amatorów jabłeczników :) Błyskawiczne ciasto z połówkami jabłek. Delikatne, rozpływające się w ustach. Dodatek serka sprawia że ciasto nie wysycha tak szybko i pozostaje wilgotne i delikatne nie tylko w dniu pieczenia :) Jeśli nie lubicie bardzo słodkich ciast można zredukować ilość cukru w lukrze lub po prostu z niego zrezygnować oprószając tylko ciasto delikatnie cukrem pudrem. Przepis znalazłam na stronie "Monia miesza i gotuje". Polecam Wam bardzo :)

Składniki:
2,5 szkl mąki pszennej
250g masła lub margaryny
150g serka waniliowego 
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego (klik)

ponadto:
10 szt jabłek

Składniki na lukier:
1 szkl. cukru pudru
1 łyżka śmietany 12-18%


Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie zmiksować najlepiej malakserem. Podzielić na dwie części. Blaszkę (23x33) leciutko natłuścić i  wyłożyć papierem do pieczenia. Jej spód dobrze wylepić pierwszą połową ciasta.
Jabłka obrać, wydrążyć środki i przeciąć na pół. Połówki jabłek układać kolejno równo na blaszce wycięciami do spodu.
Druga połowę ciasta starannie rozwałkować na wielkość blaszki. Najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia. Delikatnie przenieść na wierzch ciasta, wyrównać.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez 40 minut.
Pod koniec pieczenia utrzeć dokładnie lukier. Gdy ciasto będzie gotowe - jeszcze gorące posmarować dokładnie lukrem i odstawić do wystygnięcia. Smacznego :)



11 maja 2017

Grillowane kiełbaski z camembertem na sałatce z suszonymi pomidorami


Maj to cudowny czas.... Wszystko zaczyna budzić sie do życia. Słońce coraz śmielej grzeje pomagając wiośnie zdecydować sie ostatecznie na pozostanie :)
Maj to także początek cudownego okresu grillowego, który tak bardzo kochamy :)
Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne nowości od Firmy Hańderek - zdecydowanie na stałe wchodzą do naszego menu... Kiełbaski góralskie (z serem), włoskie (z suszonymi pomidorami) i piekło w gębie (dla nieco odważniejszych podniebień ;) Pyszne zdecydowane w smaku. Bardzo Wam polecam :) Ilość składników musicie sobie dopasować do ilości porcji, bo zapewniam, że na jednej nie poprzestaniecie :)

Składniki:
kiełbaski włoskie Hańderek
kiełbaski góralskie Handerek
serek camembert
boczek wędzony
mieszanka sałat z roszponką
suszone pomidory w oleju z żurawiną
ser feta
kiełki rzodkiewki (opcjonalnie) 
tarty ser grana padano lub inny 

Sałatę umyć osuszyć i wymieszać z pokrojonymi suszonymi pomidorami. zalać oliwą z zalewy, dodać pokrojony w kosteczkę ser feta i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na półmisek.

Kiełbaski ponacinać leciutko ukośnie. Boczek pokroić w plastry. Grillować starannie z każdej strony. Pod koniec na grillu lub patelni grillowej przygotować ser również podsmażając go z każdej strony. 
Wszystko wyłożyć na wcześniej przygotowaną sałatkę. Posypać tartym serem i kiełkami. Podawać od razu. Smacznego :)










http://handerek.com.pl/




30 kwietnia 2017

Ciasto czekoladowo-advocatowe



Bardzo klasyczne smaki. Wszystkie ulubione :) Kajmak, czekolada i nieśmiertelna masa karpatkowa.  Ich połączenie smakuje równie dobrze :) Ciasto szybkie, proste. Doskonałe zarówno do niedzielnej kawki jak i na imprezę :) Jeden biszkopt przekrojony na trzy cieniuteńkie blaty to jedyna trudność w jego przygotowaniu. Krem karpatkowy nie powinien nikomu sprawić kłopotu, podobnie jak ten kajmakowo-czekoladowy. Skuście się a nie pożałujecie :)  Bardzo Wam polecam :)


Składniki na biszkopt:
8 jajek

szczypta soli
200g cukru
1/4 szkl kakao 
180g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli partiami dodawać cukier nie przerywając miksowania. Następnie dodawać kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać powolutku mieszając bardzo delikatnie. Blaszkę (23x33) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez 35 minut. Upieczony biszkopt lekko przestudzić a następnie przełożyć na kratkę i zdjąć papier. Wystudzony wyrównać (delikatnie ściąć ewentualną "górkę". Przekroić wzdłuż na trzy blaty (wyjdą cieniutkie więc robić to powoli i delikatnie by ich nie poszarpać).


Składniki na krem:
500 ml mleka
3 żółtka
150g cukru (3/4 szkl)
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
1-2 łyżki likieru advocat
300g masła
Z mleka odlać 1 szkl, a resztę zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu zmiksować wcześniej odlaną 1 szkl mleka z żółtkami i mąkami. Dobrze zmiksowane wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć woreczkiem foliowym i odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego powoli wystudzony budyń i likier. Całość zmiksować na gładki krem, a następnie podzielić na dwie części.

Składniki na krem czekoladowy:
1 puszka masy kajmakowej o smaku advocat (400g)

3 łyżki kakao
100g masła

ponadto:
100g tartej czekolady gorzkiej

Masło zmiksować. Dodawać powoli masę kajmakową. (Jeśli nie macie masy o smaku advocata - użyjcie klasycznej a dodajcie 2-3 łyżki likieru). Następnie dodać kakao i dokładnie zmiksować.

Blaszkę w której piekł się biszkopt wyłożyć świeżym papierem.
Ułożyć pierwszy blat i rozsmarować na nim połowę masy karpatkowej. Następnie przykrywamy drugim blatem i wykładamy druga połowę masy. Wyrównać i przykryć ostatnim trzecim blatem.
Na wierzchu rozsmarować masę kajmakowo-czekoladową i posypać tartą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :)









29 kwietnia 2017

Ciasto tortowe "Lucynka"


Cudowne delikatne, orzeźwiające ciasto. Proste choć pracochłonne. Wymaga bowiem osobnego przygotowania i upieczenia poszczególnych blatów. Orzechy, mak, kokos przełożone delikatnym śmietanowym kremem. Idealna propozycja na wykwintne ciasto lub tort. Przepis znalazłam na stronie Tysiąc smaków. Bardzo Wam polecam :)


Składniki na 1 biszkopt:
3 jajka

szczypta soli
1/2 szkl cukru
4 łyżki wody
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szkl posiekanych orzechów
1/2 szkl maku
1/2 szkl wiórek kokosowych

Będziemy potrzebować trzy blaty. Jeden orzechowy, drugi makowy a trzeci kokosowy. Składniki na biszkopt potrzebujemy więc w ilości x3. Podana ilość składników dotyczy przygotowania jednego blatu. Do każdego dodajemy inny dodatek w postaci maku, orzechów i kokosu.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Gdy masa już będzie sztywna i lśniąca dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać wodę i zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać miksując na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodać orzechy i delikatnie wymieszać.
Blachę (23x33) lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok 35minut. Po upieczeniu chwilę odczekać, a gdy przestygnie przełożyć na kratkę i delikatnie zdjąć papier.
W podobny sposób upiec blat makowy i kokosowy. Wystudzić.

Składniki na poncz:
sok z 1 cytryny
1 szkl ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Przestudzić.

Składniki na krem:
2x 500ml śmietany kremówki 30 lub 36%
2 galaretki w dwóch różnych kolorach ( u mnie agrest i malina)
2 szkl wrzątku

ponadto:
kokos do posypania


Galaretki rozpuścić (każdą w szklance wrzątku). Wymieszać wystudzić.
500 ml śmietany ubić na sztywno. Gdy jest już gotowa wlać powoli zimną ale jeszcze płynną galaretkę i wymieszać, a następnie delikatnie zmiksować tylko do połączenia składników. Odłożyć dwie łyżki kremu.

Blaszkę w której piekły się biszkopty wyłożyć świeżym papierem. Ułożyć orzechowy blat i naponczować go 1/3 szkl ponczu. Na niego wyłożyć masę i wyrównać. Wstawić na chwilę do lodówki. Następnie wyłożyć naponczowany blat makowy i znów umieścić w lodówce.

Przygotować drugą porcję kremu z drugiego koloru galaretki i śmietany. Z niego również odłożyć dwie łyżki i wmieszać do wcześniej odłożonego.

Ciasto wyjąc z lodówki. Wyłożyć przygotowany krem. Przykryć trzecim naponczowanym kokosowym blatem. Wierzch posmarować wcześniej odłożonym kremem. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić. Smacznego :)



 


28 kwietnia 2017

Kotlety jajeczne



Kolejny przepis wygrzebany z czeluści starego zeszytu ;) Takie kotlety moja mama robiła dosyć często.  Nie wiem czemu, ale zupełnie o nim zapomniałam.
Szybki, bezmięsny, nieskomplikowany obiad. Z podanych proporcji wyjdzie Wam ok. 10 małych kotlecików. Bardzo Wam polecam :)


Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 łyżki bułki tartej
1 cebula posiekana
1 cebula posiekana i podsmażona na złoto
sól, pieprz

ponadto:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia


Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Doprawić. Ja robię to thermomixem, ale może być każdy malakser.
Wilgotnymi rękami formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Podawać od razu np. z ziemniakami i buraczkami :) Smacznego :)


 



20 kwietnia 2017

Mazurek kajmakowo-czekoladowy z kandyzowanymi owocami


Jeden z lepszych mazurków :) Cudownie kruchy, delikatny, mocno czekoladowy z całym mnóstwem przepysznych bakalii :) Idealne połączenie smaków nie tylko na Wielkanoc :) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)

Składniki na spód:
250g mąki pszennej
100g mąki krupczatki
50g cukru
200g zimnego masła
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Ulepić kulę i wstawić na min. godzinę do lodówki.
Blaszkę (23x33) lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia . Spód blaszki dokładnie wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut w temp 180 stopni do zezłocenia. Wystudzić.

Składniki na masę:
400g gotowej masy kajmakowej 
100g czekolady gorzkiej
4 łyżki śmietany kremówki 30%

ponadto:
whisky, brandy lub w wersji bezalkoholowej herbata
suszone śliwki
suszone morele
kandyzowane owoce (np z mieszanki studenckiej)
płatki migdałów do dekoracji


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z kremówką. Dodać masę kajmakową i dokładnie zmiksować.
Gotową masę przełożyć na wcześniej upieczony spód.
Śliwki, morele i owoce kandyzowane namoczyć w alkoholu lub herbacie. Dekorować nimi dowolnie wierzch mazurka. Można dodać płatki migdałów. Schłodzić. Smacznego :)

















19 kwietnia 2017

Mazurek cytrynowy


Co prawda już jest po Świętach Wielkanocnych, ale kto powiedział, że tego ciasta nie można przygotować o każdej innej porze roku? Kruchuteńki spód upieczony z dodatkiem gotowanych żółtek, wraz z leciutkim orzeźwiającym kremem na bazie lemon curd. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)


Składniki na spód:
300g mąki pszennej
200g masła
4 żółtka na twardo
2 łyżki śmietany 18%
100g cukru

Wszystkie składniki bardzo dokładnie i szybko wyrobić (ja robię to malakserem). Ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie blaszkę (23x33) leciutko natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić dokładnie ciastem i ponakłuwać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 25-30 minut do zarumienienia. Wystudzić.

Składniki na krem:
2 duże jajka
2 żółtka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
160g cukru
80g masła 
 
ponadto:
250g serka mascarpone100g białej czekolady
80g migdałów w płatkach

Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko otartą skórkę cytrynową (tylko żółta cześć!). Praktycznie od razu można dodać również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku dodać do całości. Wystudzić.

Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać do niego lemon curd i zmiksować krótko raz jeszcze.
Krem przełożyć na wcześniej upieczony kruchy spód. Rozsmarować dokładnie. Wierzch polać roztopiona w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)










13 kwietnia 2017

Pasta z wędzonej makreli

 


Pyszna pasta rybna tym razem przygotowana z wędzonej makreli, jajek i sera. Doskonale smakuje nie tylko w piątki :) Bardzo polecam :)


Składniki:
1 wędzona makrela

4 jajka
2 łyżki majonezu
270g białego sera
1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
1 cebula 
kilka rzodkiewek (opcjonalnie)
sól, pieprz


Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Cebulkę i rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę, Kolendrę posiekać. Makrelę bardzo dokładnie obrać z ości i ze skóry.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić. Podawać z rzodkiewką i świeżym pieczywem. Smacznego :)








12 kwietnia 2017

Carpaccio z buraków w miodowo-octowym dresingu


Carpaccio to danie z kuchni włoskiej. Cieniuteńkie plasterki mięsa ułożone na półmisku i polane głównie oliwą lub skropione sokiem z cytryny. Do tej pory miałam okazję jeść tylko jego mięsną lub rybną odmianę. Warzywna wersja z buraczków, to dla mnie miłe zaskoczenie. Ta przekąska znika w ostatnim czasie jako pierwsza ze stołu.  Robi się w zasadzie sama, więc nie powinna Wam zająć wiele czasu. Może skusicie się na nią i w tym roku zagości na Waszym wielkanocnym stole ?
Za przepis dziękuję mojej koleżance :) Martuś wielki całus :) A Wam bardzo, ale to bardzo polecam :)

Składniki:
2 buraki czerwone
1 opakowanie roszponki
kilka łyżek ziaren słonecznika
kilka plastrów sera koziego
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki miodu płynnego
szczypta soli
kilka kropli octu balsamicznego
sos balsamico (gęsty)


Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 200 stopni (do miękkości). Wystudzić a następnie obrać.

Oliwę, ocet, sól i miód bardzo dokładnie roztrzepać przy pomocy rogalki. 
Słonecznik wysypać na rozgrzaną suchą patelnie i chwilę uprażyć.

Na talerzu lub półmisku wyłożyć rukolę. Na niej ułożyć cieniutko pokrojone plasterki buraków. (doskonale sprawdzi się do tego szatkownica). Buraki polać dresingiem, a na wierzch pokruszyć ser kozi i posypać uprażony słonecznik. Ostatnim elementem jest sos balsamico, którym polewamy delikatnie całość tworząc cieniutkie esy-floresy. Podajemy od razu. Smacznego :)