Strony

3 września 2014

Sernik szwarcwaldzki (Czarny Las) - truflowy czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną



Genialny :) Smakuje bardziej jak kremowy tort niż typowy sernik :)
Robiłam go na bazie mojego ulubionego czekoladowego ze śmietaną (klik). Całość po uzupełnieniu frużeliną (klik) i wiśniami w masie serowej wyszła przepysznie więc nie pozostaje mi nic innego jak bardzo Wam polecić :)


Składniki na spód:
180g ciasteczek oreo


Ciasteczka zmiksować bardzo dokładnie. Dno tortownicy (24cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Boki lekko natłuścić. Spód tortownicy wylepić dokładnie masą ciasteczkową. Wyrównać i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki:
1kg tłustego sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowego na serniki
1 budyń czekoladowy (bez cukru)
400g mleka skondensowanego słodzonego
100g kremówki 30-36%
3 jajka
4 łyżki wiśniówki
3 łyżki kakao
200g trufli (u mnie kawowo-czekoladowe zmiksowane i roztopione w kąpieli wodnej)
100g wiśni wydrylowanych 
 

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować blenderem do momentu uzyskania idealnie kremowej jednorodnej konsystencji. Na koniec wmieszać delikatnie wiśnie. Tortownicę wyjąć z lodówki i przelać do niej na ciasteczkowy spód masę serową.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i studzić.

Składniki na frużelinę wiśniową:
600g wiśni
3/4 szkl cukru
sok z 1 małej cytryny
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej +minimalna ilość wody

Wiśnie z cukrem umieścić w rondelku i podgrzewać (owoce powinny mocno puścić sok). Gdy będą już mocno podgrzane dodać żelatynę i rozmieszać,  a następnie dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. Podgrzewać do momentu aż zgęstnieje. Wystudzić.

Wystudzony sernik wyjąć z piekarnika, wyłożyć na wierzch frużelinę wiśniową, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.


Składniki na bitą śmietanę:
300 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżeczki cukru pudru
1-2 śmietan fixy

ponadto:
tarta czekolada do dekoracji 
wiśnie do dekoracji

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodawać cukier puder i śmietan fixy. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i tylką 1M dekorować wierzch. Ułożyć wiśnie, a całość na koniec oprószyć tartą czekoladą. Smacznego :)




  



10 komentarzy:

  1. o matko jakie pyszności:) dałabym się posiekać za taki serniczek:) obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Już czuję jego smak. Wspaniały. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę się powstrzymać żeby tego nie zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak bardzo chciałabym potrafić upiec taki piękny sernik! Serniki robię raz na jakiś czas i zawsze bardzo się stresuję. Kiedyś wychodziły, teraz zawsze przypalają się z wierzchu, a daję im tyle miłości!! Zupełnie ich nie rozumiem!
    Przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ten sernik jest cudowny! *.*
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda po prostu cudownie, aż mam ochotę wbić widelczyk w monitor :) Musiał smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka! Na urodziny idealny ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń