Strony

20 września 2014

Ciasto Kubanka



To ciasto zdecydowanie dodaję do listy moich ulubionych :) Idealnie słodkie z kwaśną nutką powideł i delikatna warstwą bitej śmietany :) Przepis znalazłam na stronie Kobiece inspiracje (pochodzi z bloga Kruche babeczki, lecz trochę w nim pozmieniałam :) Całość wyszła świetnie, więc baaardzo Wam polecam :)

Składniki na biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
100g cukru
65g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej

2 kopiate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Następnie nie przerywając miksowania dodawać kolejno żółtka. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodawać powoli i delikatnie wmieszać do ubitej masy uważając by nie opadła. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x33). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczony wystudzić.

Składniki na krem budyniowy:
500ml mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki maki pszennej

ponadto:
200g masła
2 kopiate łyżki nutelli
1 łyżeczka kakao
1 łyżka likieru kawowego

Żółtka, cukier i obydwie mąki dokładnie rozmieszać w 250ml mleka. Pozostałe 250ml mleka zagotować, a na gotujące się wlać rozrobione mąki. Ugotować budyń. (Uwaga! wyjdzie bardzo gęsty). Wystudzić przykrywając jego powierzchnię folią lub woreczkiem tak by dotykał powierzchni budyniu (zapobiegnie utworzeniu się twardej skorupki).

Masło dokładnie utrzeć, powoli dodawać partiami budyń a następnie nutellę, kakao i likier. Dokładnie utrzeć na gładki krem.


Składniki na poncz:
1/2 szkl mocnej kawy
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżki brandy lub wódki

Wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzony biszkopt przełożyć do blaszki w której się piekł. Dokładnie go naponczować.

Na naponczowany biszkopt wyłożyć masę budyniową, wyrównać

Składniki na warstwę śliwkową:
38szt herbatników maślanych typu pettit beure
1/2 słoiczka powideł śliwkowych 

Na masę budyniową wyłożyć równo ułożoną warstwę herbatników, posmarować je powidłami śliwkowymi i znów wyłożyć warstwę herbatników. (Ja ponieważ miałam kwaśne powidła postanowiłam drugą warstwę herbatników posmarować konfiturą aroniowo-jabłkowo-gruszkową. Jeśli Wasze powidła są słodkie poprzestańcie na jednej warstwie i drugich herbatników niczym nie smarujcie).

Składniki na bitą śmietanę:
500g śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
śmietan fix (opcjonalnie)
50g czekolady mlecznej

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Jeśli chcemy możemy dodać śmietan fix dla  poprawy konsystencji. Ubitą kremówkę wykładamy na wierzch i dokładnie wyrównujemy. Wierzch starannie posypujemy tartą czekoladą. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego :)




20 komentarzy:

  1. Boskie ciacho, już zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja juz piekłam Kubaneczke kilka dni temu-mówieWam rewelka.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowity przekładaniec. Ile w nim pysznych warstw! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, zjadłabym ;) Fajnie, że tak dużo warstw ;)
    zapraszam ; http://przepisynadesery.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto! *.*
    Bardzo mi się podoba ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale apetycznie wygląda.....mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie wygląda………cudny przepis !!!!!!!
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo efektownie wygląda, muszę w końcu wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto juz zrobione -lezakuje w lodowce:) Jutro po pracy do kawusi -pychota.Zamiast likieru kawowego dodalam Amarula likier do masy budyniowej .Dzieki za super przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto przepyszne,łatwe do zrobienia a to lubie najbardziej!!!!Koniecznie do powtorzenia przy najblizszej okazji!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto bylo przepyszne ma tylko jedna wade....zbyt szybko zostalo zjedzone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha no tak :) To zdecydowanie jego wada :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  12. Czy można ciasto naponczować czymś innym? u mnie nie przepadamy za kawowymi smakami...
    CZy może to być nalewka wiśniowa lub herbata czy też nalewka rozcieńczona z herbatą albo coś innego co dobrze zgra się ze smakiem ciasta ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiśni juz bym tu nie wprowadzała ale zwykła słodka herbata będzie super :)

      Usuń
  13. Zrobiłam! Ciasto jest przepyszne, na prawdę polecam wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda smakowicie trzeba wypróbować, tylko boje się ze nie wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  15. No właśnie tez bym sie bała że nie wyjdzie……..
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  16. Herbatniki przekonały mnie ostatecznie- muszę to ciasto zjeść!!! Tzn zrobić. Tzn zrobić a potem zjeść- całe, sama:-)

    OdpowiedzUsuń