Strony

16 października 2013

Mumia czyli kurczak z boczkiem i pieczarkami w cieście francuskim



Idealna na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny obiad jak i świąteczne danie. To także świetna propozycja dla gości.  Przepisem jakiś czas temu podzieliła się moja koleżanka. Honorciu dziękuję Ci bardzo :) Oryginał pochodzi z tej strony. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na 4 porcje:
2 piersi z kurczaka
4 duże plastry boczku
ok. 300g pieczarek
2 cebule
8 plastrów żółtego sera
sól, pieprz
2 łyżki oleju
papryka słodka
przyprawa warzywna (klik)
500g ciasta francuskiego
1 jajko roztrzepane do posmarowania
ziarna sezamu do posypania
masło sklarowane do smażenia


Piersi przekroić wzdłuż. Zamarynować w oliwie wymieszanej z papryką i przyprawą warzywną. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w piórka. Podsmażyć je na maśle i doprawić. 
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Pokroić w prostokąty o wymiarach ok. 20x15cm. Boki prostokąta ponacinać w paski o szerokości ok. 2cm w taki sposób by środkiem zostawić pas o szerokości ok 5cm. Układamy teraz kolejno: pierś z kurczaka, pieczarki, ser żółty i boczek. Następnie zawijać ponacinane paski naprzemiennie na siebie. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 200 stopni. Mumie powinny być ładnie wypieczone na złoto. Podawać z ulubionymi sałatkami. Smacznego :)
  
 
 
 

6 komentarzy:

  1. ale pysznie wygląda, tez będe musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny jest. Robiłam kiedyś, bardzo nam smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeeeeeeeeeeej! genialne, genialne :D czym prędzej lecę po ciasto francuskie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dziś. Zapomniałam kupić pieczarki, więc użyłam czerwoną paprykę. Wyszło fantastycznie :)
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mumie palce lizać :) Niestety nigdy nie wyszły mi takie jak na zdjęciu -dlatego zmieniły formę na sakiewki. Polecam gorąco

    OdpowiedzUsuń