Strony

26 kwietnia 2013

Płonący tort chałwowy





Gdy zobaczyłam go pierwszy raz na blogu Pretty Baked oczarował mnie do tego stopnia, że nie mogłam przestać o nim myśleć. Płonąca beza szwajcarska zwaliła mnie z nóg.  Jednak dopiero dzisiaj tort doczekał się swojej premiery u mnie. Urodziny męża były idealna okazją by go zrobić. Ciemne mocno kakaowe blaty, w towarzystwie czekoladowej wiśni i kremu chałwowego, tworzą niepowtarzalny smak, a szwajcarska beza wygląda fenomenalnie. Przepis na sam tort pochodzi z bloga Moje Wypieki, jednak na swoje potrzeby zwiększyłam proporcje ciasta dostosowując je do tortownicy 24 cm. Tort jest mocno słodki - jeśli ktoś nie lubi chałwy raczej mu nie podejdzie, bo jest ona bardzo mocno wyczuwalna. Ale jeśli takie smaki wpasowują się w Wasz gust - polecam baaaardzo :) 


Składniki na biszkopt:
7 jajek
1 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
troszkę więcej niż 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
troszkę więcej niż 1/3 szkl kakao 
szczypta soli


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli wsypywać partiami cukier cały czas miksując. Kolejno dodawać żółtka, a na koniec przesiane i wymieszane obydwie mąki i kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i tortownice razem z upieczonym biszkoptem upuścić równo na podłogę z wysokości ok 60 cm. Wstawić ponownie do wyłączonego  piekarnika i studzić z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu wyjąc z tortownicy i przekroić wzdłuż na trzy blaty


Składniki na krem chałwowy:
2 wyparzone jajka
125g masła
125g masła roślinnego
2/3 szkl cukru
350g chałwy pokruszonej
2 łyżki likieru kawowego


Masła utrzeć do białości. Jajka ubić na parze na puszystą masę razem z cukrem. (wbijamy jajka do miseczki i umieszczamy ją nad gotującą się wodą tak by dno nie dotykało wrzątku). Gdy będą już gęste zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie jajka dodajemy do masła cały czas miksując. Na koniec dodajemy likier i pokruszona chałwę. Dokładnie wymieszać.


Składniki na poncz:
100ml likieru kawowego
100ml mocnej herbaty

Wymieszać i naponczować dokładnie blaty tortowe


do przełożenia:
240g konfitury wiśniowej
1 łyżka kakao

Konfiturę podgrzać z 1 łyżką kakao. Jeśli konfitura jest wyjątkowo rzadka można dodać 1 łyżeczkę żelatyny wcześniej namoczoną w minimalnej ilości wrzątku. Wymieszać całość i wystudzić. Podzielić na pół.

Blaty tortowe naponczować.Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę czeko-wiśni, wyrównujemy i przykrywamy troszkę mniej niż połową kremu. Wyrównujemy i kładziemy kolejny blat, smarujemy czeko-wiśnią i znów masa. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.


Składniki na bezę szwajcarską:
4 duże białka
200g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


W kąpieli wodnej umieszczamy białka, cukier i ekstrakt. Mieszamy rózgą cały czas do momentu rozpuszczenia pilnując by cukier nie osadzał się na ściankach miseczki.
Gdy cukier jest już całkowicie rozpuszczony zdejmujemy z ognia i miksujemy na najwyższych obrotach 8-9 minut. Przez ten czas białka powinny wystygnąć i zgęstnieć. Mają być bardzo sztywne i błyszczące.

Tort wykładamy na paterę. Dól zabezpieczamy papierem do pieczenia podkładając go dookoła tak, by piana bezowa nie ubrudziła nam patery. Później łatwo wyjmiemy kawałki papieru.
Większością białek smarujemy boki i wierzch tortu. Pozostałą pianę wykładamy rękami w taki sposób by palcami formować coś na kształt ostrych kolców. Powinny być dookoła tortu. Gdy jest już gotowy, palnikiem spożywczym przypalamy dookoła końce białek w zadowalający sposób.
Smacznego :)





 
 
 
 

18 komentarzy:

  1. Wygląda super! Świetna robota!

    OdpowiedzUsuń
  2. z całą pewnością w smaku niebo!:) a wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł Ci świetnie! Nie jestem wielką fanką chałwy ale przy tak wyglądającym torcie na pewno skusiłabym się na parę kawałków:)

    Krysia BloodyGoodFood

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny tort! i na pewno wyśmienicie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja, a krem chałwowy jest moim ulubionym i nadaje się do wszelkiego rodzaju tortów!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialnie wygląda, muszę coś takiego zrobić, żeby najpierw siedzieć i przez godzinę na to patrzeć :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  7. On jest przepyszny, robiłam go<3

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm Kochana....mmmmmy się częstujemy :D:D
    Piękny!!!!!
    Pozdrawiamy:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo, bardzo Wam dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skorzystałam z przepisu na biszkopt co prawda do zupełnie innego tortu, i przyznam nie wierzyłam w te"upadki" ale na prawde wyszedł genialny :):):) Dzięki wielkie, mój tort z masą z serka mascarpone i truskawkami wyszedł genialny :):):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały i piękny! Podziwiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłędnie wygląda to wykończenie! za dwa miesiące moje urodziny - mam nadzieję do tego czasu wyćwiczyć przygotowanie bezy :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały tort! Na szczególne okazje!
    Korzystam z wielu pani przepisów,zawsze jestem zadowolona z efektów:)
    Mam pytanie odnośnie tortu,czy można go przechowywać kilka dni? jak zachowuje się beza?
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale :)
    Palnik marzy mi się z dwóch powodów - creme brulee i właśnie beza szwajcarska... :)

    OdpowiedzUsuń

  15. Brak mi słów - nieziemski, bardzo mi się podoba :)))

    OdpowiedzUsuń