Nie miałam pojęcia, że to ciasto jest takie popularne. Jadłam go jakiś czas temu u koleżanki pierwszy raz w takiej właśnie wersji. Ona z kolei przepis znalazła na blogu Gotuje bo lubię. Gdy wrzuciłam temat na Facebooku okazało się że to ciasto funkcjonuje także pod nazwą Shrek, ale wówczas sok kubusiowy zastępujemy zielonym i galaretki pomarańczowe zamieniamy na np. agrestowe.
Ciasto wychodzi leciuteńkie, delikatne i bardzo smaczne. Zapewniam że posmakuje nie tylko najmłodszym miłośnikom soczków. Polecam baaardzo :)
Składniki na biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
1,5 łyżeczki octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ocet a następnie kolejno żółtka. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i dokłądnie wymieszać uważając by piana nie opadła. Blaszkę* (24x36) wyłożyć papierem do pieczenia (!) Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wystudzić.
Składniki na masę kubusiową:
1 litr soku marchewkowo-pomarańczowego typu Kubuś
3 budynie waniliowe bez cukru
6 łyżek cukru
200g miękkiego masła
Z soku odlewamy ok. 1/2 szk. Resztę zagotowujemy. W odlanej części soku rozmieszać dokładnie budynie i cukier. Na gotujący się sok wlać rozrobione proszki budyniowe i stale mieszając ugotować jak tradycyjny budyń. Powinien być gładki i bez grudek. Ugotowany zdjąć z ognia i przykryć folią. Odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć, następnie nie przerywając miksowania dodawać partiami budyń kubusiowy. Utrzeć na gładko. Wyłożyć na wystudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki celem stężenia.
Składniki na masę śmietanową:
500ml śmietany kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
500g serka homogenizowanego waniliowego
1 galaretka pomarańczowa
ponadto:
2 galaretki pomarańczowe na wierzch do polania
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i nadal miksujemy. Następnie dodajemy partiami serek homo a na koniec wystudzona galaretkę. Dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na dokładnie wystudzoną masę kubusiową i wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia. Na wierzch ciasta wylewamy galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 800ml wrzątku. Ciasto przechowujemy w lodówce.
*UWAGA: potrzebna będzie wysoka blaszka. W standardowej wierzch śmietanowej masy sięga dokładnie górnej krawędzi blachy. Jeśli mamy
blaszkę o standardowej wysokości warto podnieść brzegi np grubą folią
aluminiową (ja tak zrobiłam). Wcisnąć ją dookoła i docisnąć
masą śmietanową dokładnie. Galaretkę wlewać gdy już zacznie tężeć. Smacznego :)
Pięknie wygląda... takie ciasto na słoneczne dni:)
OdpowiedzUsuńa ja go nie jadłam,trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś:) jest pyszne!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie, robiłam kiedyż z soczków Shreka i bardzo kusząca propozycja z twoim ciastem.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńCudne ma kolory. Ja kiedyś robiłam na soczku Pysio, pyszne było. Trzeba kiedyś powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńZnam coś takiego pod nazwą LaFiesta. Robi się wtedy 3 duże budynie na 1,5 litra soku pomarańczowego plus szklanka cukru. Potem wylewa się gorący budyń (bez studzenia i miksowania z masłem) na biszkopt lub biszkopty. Potem bita śmietana (z żelatyną dodaną po ubiciu). I wsio.
OdpowiedzUsuńciekawe! :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńtakie proste, a takie zaskakujące :-) wygląda cudnie i pewnie podobnie smakuje :-)lubię takie połączenia :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzisiaj bedzie ciasto pieczone.
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto Shrek z dodatkiem delicji pomarańczowych (kładzie się je na masę i zalewa lekko tężejącą galaretką), wersja "na bogato", bardzo polecam! :)
OdpowiedzUsuńNo nie jadłam takiego ciasta jeszcze………..pięknie wygląda…………
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny