Pysze, leciutkie ciasto. W smaku podobne do delikatnego sernika, choć w jego składzie nie ma ani grama sera... Banalnie proste w przygotowaniu. W internecie funkcjonuje pod nazwą "styropian", ale ja podobnie jak Dorotus z Moich Wypieków u której znalazłam ten przepis - uważam, że to wielce niesprawiedliwa i krzywdząca nazwa. Przekonajcie się sami - Polecam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
3 szkl maki pszennej
5 żółtek
1/2 szkl cukru pudru
250g masła pokrojonego w kosteczkę
1,5 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić gładkie ciasto. Kulę podzielić na dwie równe części i każdą z nich umieścić w zamrażalce na min 3 godziny (można je również zrobić dzień wcześniej i zamrozić)
Składniki na masę:
5 białek
szczypta soli
1 i 1/4 szkl cukru
1200g kwaśnej śmietany 18 %
80g (2 opakowania) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru ale myślę że 1 opakowanie tez wystarczy ;)
ponadto:
400-450g wiśni wydrylowanych mrożonych lub świeżych
cukier puder do oprószenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna i gęsta. Do piany dodać przesiane budynie oraz śmietanę i delikatnie ale starannie wymieszać.
Blaszkę (22x33) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na grubej tarce pierwszą kulę ciasta. Wylać masę śmietanową i wyrównać. Na wierzchu ułożyć wiśnie (jeśli były zamrożone musimy je wcześniej odmrozić i odcisnąć lekko sok). Owoce powinny zostać na wierzchu. Całość przykrywamy drugą częścią startego ciasta na grubej tarce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 55-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu studzimy w piekarniku. Smacznego :)
Świetne ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia, przekazujące smak przez monitor!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńJakie cudeńko! Pychota!
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńWidziałam już to ciasto, Twoje wygląda równie zachęcająco, może się skuszę i upiekę:-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Kiedy ja w końcu zrobię to ciasto? ;-)
OdpowiedzUsuńfantastyczne ciasto, muszę zrobić, bo widzę, że idealne pod moje kubki smakowe:)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy śmietane mogę zastąpić jogurtem?
OdpowiedzUsuńnie robiłam tak ale myślę że można pod warunkiem że będzie to jogurt grecki. Gęsty minimum 10%. Ciekawa jestem.... Daj znać jak wyszło...
Usuń