Strony

16 października 2012

Granola z żurawiną i suszonymi figami





Nie ma to jak zacząć dzień od zdrowego pysznego śniadania. Dzisiaj proponuję Wam przepyszną chrupiącą granolę. Taka wykonana w domu smakuje o niebo lepiej niż kupiona. Przewaga wynika też z tego że w takiej domowej dokładnie wiem co jem a w tej kupnej już niekoniecznie... Przepis Nigelli Lawson znaleziony na blogu Moje Wypieki. Troszkę go zmieniłam i polecam baaardzo :)


Składniki:
450g płatków owsianych górskich
120g ziaren słonecznika
50g ziaren sezamu
70g ziaren dyni
250g migdałów (całych)
175g utartego drobno jabłka
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka soli
120g golden syrupu (klik) (można zastąpić miodem)
4 łyżki płynnego miodu
100g brązowego cukru
2 łyżki oleju słonecznikowego
170-200g suszonych fig
100-130g suszonej żurawiny


Wszystkie składniki za wyjątkiem żurawiny i fig dokładnie wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 170 stopni. W trakcie pieczenia mieszać kilkakrotnie. Upieczone wystudzić. Figi pokroić w kosteczkę i wmieszać razem z żurawiną do granoli. Przechowywać (nawet do kilku tygodni) w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)

 
 
 

4 komentarze: