Za oknem zimno... wieje... leje.... Co to za pogoda? Gdzie ta piękna złota jesień ? Ja chcę słonko i ciepełko :( W mieszkaniu zimno. Dogrzewam się farelką, kocem i ciepłą zupą :) Dziś - cygańska z boczkiem. Przepyszna bardzo sycąca, z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek ;)
Polecam baaardzo :)
Składniki:
1,5 l bulionu drobiowego
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
100g kiełbasy
100g boczku
1 przecier pomidorowy (180g)
odrobina kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka mąki
majeranek
natka pietruszki
zielona cebulka
Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącego bulionu. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zezłocić. Paprykę pokroić w kostkę i poddusić. Dodać do garnka. Kiełbasę i boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć. Wrzucić do garnka. Całość gotować do miękkości ziemniaków. Dodać przecier, śmietanę i zagęścić mąką. Na koniec dodać majeranek, pietruszkę i zieloną cebulkę. Doprawić.
Smacznego :)
jak ja lubię takie zupy. wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia. I urocza miseczka!
OdpowiedzUsuńFajna zupa, w sam raz na aktualną pogodę.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy z boczkiem. Zapach wędzonki to dla mnie znak rozpoznawczy jesieni.
OdpowiedzUsuńwygląda sycąco:) no i piękna oprawa do zdjęcia:D
OdpowiedzUsuńaż mi się cieplej zrobiło od samego widoku ;)
OdpowiedzUsuńwprawdzie nie robiłem jej a mam zamiar bo jadłem w knajpie i polecam ,polecam również zupę gruzińską super jest
OdpowiedzUsuńzielona cebulka? chodzi o dymkę?
OdpowiedzUsuń:) tak :)
UsuńSuper zupka :) Tylko w przepisie nie widzę, w którym momencie dodaje się czosnek.
OdpowiedzUsuńDrobno kroimy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do smażonej cebulki całośc podsmażając. Potem do zupy razem z cebulą ;)
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
Usuń