Strony

14 października 2011

Brokuły z kukurydzą, fetą, sosem czosnkowym i prażonymi ziarnami



Przepyszna sałatka, która jest tak pożywna, że z powodzeniem może być samodzielnym posiłkiem. Nie ukrywam, że jedna z moich ulubionych. Przepis znalazłam dawno temu na stronie Wielkie Żarcie  i odrobine go zmieniłam. Polecam baaardzo.


Składniki:

1-2 brokuły (w zależności od wielkości)
250g sera feta
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka masła
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz


Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze. Wystudzić. Z majonezu, śmietany, czosnku zrobić sos czosnkowy i doprawić solą i pieprzem. Słonecznik i dynię wrzucić na rozgrzane masło i zezłocić (można też uprażyć bez masła na suchej patelni). Brokuły wyłożyc na półmisek. Posypać kukurydzą, na to pokrojony ser feta w kosteczke. Całość polać sosem czosnkowym i posypać uprażonymi ziarnami.
Smacznego :)


4 komentarze: