Strony

9 lutego 2017

Sajgonki



Nie wiem jak powinnam zacząć po tak długiej przerwie... Chyba potrzebowałam tego czasu. Chociażby po to by zrozumieć, że bardzo mi brakuje blogowania ;)
Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne sajgonki. Pyszne nadzienie z makaronu ryżowego, grzybów mun, mięsa i kapusty. Idealna propozycja na popołudniową przekąskę  :) Polecam Wam baaaaardzo :)

 
Składniki:
30g grzybków mun 
150g makaronu ryżowego
6-7 liści kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
2 cebule
4-5 łyżek sosu sojowego
500g mięsa mielonego wpieprzowo-wołowego
łyżka kiełków sojowych
2 jajka
sól, pieprz

 ponadto:
50 płatów papieru ryżowego
olej do smażenia
sos słodko-pikantny do podania

Z podanych proporcji wychodzi ok. 25szt sajgonek.
Grzybki mun zalać wrzątkiem i przykryć. Odstawić na 10 minut. Odcedzić i pokroić.
Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut. Odcedzić i pokroić w 5 cm kawałki.
Cebulkę drobno posiekać a marchewkę zetrzeć na drobnej tarce.
Liście kapusty pekińskiej drobno pokroić a twardsze części liścia zetrzeć na grubej tarce.
Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Doprawić solą i pieprzem.
Do garnka o średnicy nieco większej niż średnica papieru ryżowego wlać ciepłą wodę.
Blat leciutko natłuścić olejem. Papier ryżowy delikatnie zanurzyć na płasko w ciepłej wodzie.Sekundkę poczekać aż zmięknie. Wyjąć na blat i wyrównać. Farsz wyłożyć na płat i zawijać jak gołąbki (patrz zdjęcie). Po zawinięciu w jeden papier zawinąć ponownie w drugi. (nie zawijać na raz ). W podobny sposób zwinąć wszystkie sajgonki. Smażyć na średnio rozgrzanym głębokim  tłuszczu na złoto. Podawać z sosem słodko-ostrym. Smacznego :)

 
 
 
 


4 komentarze:

  1. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie muszą smakować świetnie :) ja się przyznam że jeszcze nie robiłam sama, choć nawet papier ryżowy w moich zapasach gdzieś zalega ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sajgonki! Ciekawy pomysł z zawijaniem w podwójny papier, pewnie są bardziej chrupiące;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sajgonki, z sosem chili mniam mniam :-)

    Zapraszam do mnie http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń