Przepis dla spóźnialskich i tych co nie lubią godzinami siedzieć w kuchni i przygotowywać słodkości tłustoczwartkowe ;) Chrust lany robi się w kilka chwil i w podobnym tempie również znika. Cudownie chrupiący, silnie uzależniający :) Przepis znaleziony na Przepisy tradycyjne. Baaardzo Wam polecam :)
Składniki:
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
100 ml mleka
1 kieliszek rumu
140g mąki pszennej
ponadto:
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem i mlekiem. Dodać rum i mąkę i dokładnie zmiksować . Na koniec wmieszać pianę z białek.
W rondlu lub głębszej patelni rozgrzać tłuszcz. Ciasto przelać do worka cukierniczego z końcówką okrągłą o średnicy 3-5mm. Może tez być buteleczka po pustym keczupie lub buteleczka dekoratorska ;) Ciasto wlewać na rozgrzany tłuszcz powolutku i delikatnie robiąc dowolne zawijasy lub ślimaczki.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu :)
A co jesli.jie mam rumu?monzna czyms zastapic?
OdpowiedzUsuńbrandy, spirytus, koniak... cokolwiek wysokoprocentowego ;)
Usuńświetny pomysł :) ja zjadłam 2 pączki i na dziś wystarczy :)
OdpowiedzUsuńPychotka. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Az ślinka cieknie, pycha! :)
OdpowiedzUsuńSuper:-)mówi to łasuch!
OdpowiedzUsuńPróbowałam je w wakacje wyszły super Wyciskałam inną koncówką tylko
OdpowiedzUsuńPrzepis polecam