Strony

20 grudnia 2013

Sałatka z fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi




Błyskawiczna w przygotowaniu i  przepyszna sałatka. Idealna jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Zasmakują w niej nawet dzieci :) Moje wsunęły aż miło :) Przepis z moimi zmianami znalazłam w książeczce "Sałatki dla zdrowia i urody" Bardzo Wam polecam :)

Składniki:
450-500g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej
1 puszka czerwonej fasoli
130-150g orzeszków ziemnych niesolonych
3 łyżki oleju sojowego (użyłam BASSO - klik)
1 łyżka oleju z pestek dyni (użyłam FANDLER - klik)
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonego majeranku lub 1 łyżka świeżego posiekanego
1/2- 1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.


Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Czerwoną fasolę odcedzić. Do małej miseczki dajemy: sól, pieprz, majeranek i wlewamy oleje. Mieszamy dokładnie. Dodajemy przeciśnięty czosnek i sok z cytryny. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Fasolkę wymieszać z orzeszkami i czerwoną fasolą. Polać dresingiem lub po prostu całość delikatnie wymieszać. Podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Smacznego :)


 
 




Olej z pestek dyni, oraz sojowy znajdziecie w sklepie: www.hurtownia-oliwy.pl





5 komentarzy:

  1. Miam , wygląda pysznie ! Uwielbiam fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze są takie szybkie i smaczne przekąski. Świetny zestaw składników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na taką letnią sałatkę mam zawsze ochotę w zimowe dni. i nie tylko, w te letnie tym bardziej, bo wtedy jest fasolka świeża, niemrożona.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy podane w przepisie oleje te można zastąpić innymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sojowy jest neutralny w smaku, natomiast olej z pestek dyni ma cudowny orzechowy posmak i wyjątkowy mocno ciemny kolor. Można zastąpić ale smak będzie uboższy ;)

      Usuń