Strony

9 grudnia 2013

Babka czekoladowo-cynamonowa z orzechami



Cudowna pyszna świąteczna babka. Cynamon, orzechy, powidła śliwkowe - czy może być lepsze połączenie? Babka wychodzi mega delikatna, wilgotna, po prostu pyszna. Przepis Ewy Wachowicz znaleziony na blogu Magda Kucharzy. Polecam Wam i to baaaardzo :)


Składniki:
1 szkl. cukru
250g masła
4 jajka
1/2 szkl letniego mleka
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
2 garście posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)

polewa:
120g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka

Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem i kakao. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, połowę mąki, mleko i drugą połowę mąki. Dokładnie zmiksować. Dodać dżem i orzechy i zmiksować raz jeszcze. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy babkowej z kominem (20cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić na kratce.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Polewą polać babkę i dowolnie udekorować. Smacznego :)
 





8 komentarzy:

  1. babka prezentuje się znakomicie :) tak odświętnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Elegancka babka - chciałoby się kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka wysoka! Prezentuje się okazale! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ją polałaś tą czekoladą :))) Nie ma co :) Świetnie wygląda taka czekoladowo-czekoladowa :) Pozdrawiam Krys

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie się prezentuje, fajnie jej z tą polewą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. babka kojarzy mi się ze świętami. a taka jest naprawdę idealna na święta.

    OdpowiedzUsuń