Strony

25 maja 2013

Mini focaccia z wędzonymi szprotkami, czerwoną cebulą i oliwkami




Focaccia - nazwa trudna ale wykonanie proste. To nic innego jak rodzaj ciasta drożdżowego podobnego jak w pizzy, ale do focaccia nie dodaje się sosu pomidorowego i sera. Pomysł na dzisiejszą propozycję urodził się z połączenia tego co miałam w lodówce i z książki "120 wypieków" Polecam baaardzo :)
 

Składniki na ciasto:
350g maki pszennej
25g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy (lub oleju z puszki szprotek)
250ml letniej wody
50g zielonych lub czarnych wydrylowanych oliwek przeciętych na pół


Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać odrobinę maki i wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie je wyrobić. Odstawić do naoliwionej miski pod przykryciem by podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części a z każdej uformować okrągły placuszek. Położyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika i palcami zrobić w nich po kilka wgłębień.


Składniki na wierzch:
2 czerwone cebule
50g zielonych lub czarnych wydrylowanych oliwek przeciętych na pół
2 łyżki oliwy (lub oleju z puszki szprotek)
1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
puszka szprotek wędzonych w oleju
rozmaryn


Każdy placuszek posmarować oliwą. Ułożyć na nim pokrojoną w talarki cebulę i połówki oliwek. Ułożyć po kilka szprotek. Całośc jeszcze raz polać olejem i delikatnie posypać solą morska i rozmarynem. Odstawić na ok.15 minut do napuszenia. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp. 200 stopni do zarumienienia.
Smacznego :)


 
 
 
 

2 komentarze: