Strony

30 maja 2013

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z maślanką




Dzisiaj zapraszam Was na pyszny chleb. Długo utrzymujący świeżość. Bez dodatku drożdży, na samym tylko zakwasie. Bardzo, bardzo smaczna propozycja. Przepis znaleziony na stronie Thermoprzepisy. Polecam baaaaardzo :)


Składniki:
250g aktywnego zakwasu żytniego
130g mąki żytniej
380g maki pszennej
250g maślanki
30g wody
1 łyżeczka miodu
szczypta pieprzu
15g soli


wykonanie thermomix:
Do naczynia wlać maślankę, wodę i miód. Wymieszać i podgrzewać 2 min/obr.2/temp.37 Następnie dodać pozostałe skłądniki i dobrze wyrobić ciasto. 5 min/obr interwał.
Zostawić w naczyniu na 30 min. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić 1 min/obr.interwał. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami blaszki (12x34) i zostawić na 7-8 godzin do wyrośnięcia. Wierzch można oprószyć mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 min w temp 240 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec kolejne 50 minut (jeśli będzie się zbytnio rumienił - przykryć folią aluminiową) .Warto na dolną półkę piekarnika wstawić blaszkę z wodą. Tak pieczony chleb ma bardziej miękką skórkę.

wykonanie tradycyjne:
Wodę i miód lekko (!) podgrzać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić bardzo dobrze gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie wyrobić raz jeszcze i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami blaszki (12x34) i zostawić na 7-8 godzin do wyrośnięcia. Wierzch można oprószyć mąką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 min w temp 240 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec kolejne 50 minut (jeśli będzie się zbytnio rumienił - przykryć folią aluminiową). Warto na dolną półkę piekarnika wstawić blaszkę z wodą. Tak pieczony chleb ma bardziej miękką skórkę. 
Smacznego :)



 
 
 

20 komentarzy:

  1. Wieki nie piekłam chleba. Aż tęsknię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. 30g wody? A nie mililitrów? Po prostu wlewam na zwyczajną wagę i ważę? Czy sól ma Pani podaną też na łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wlewamy na wagę i ważymy. Nie przeliczałam tego na łyżeczki i ml z uwagi na fakt że przepis przystosowany jest do thermomixa który sam waży podczas wsypywania a potem wyrabia ciasto ;)

      Usuń
  3. 1 kg wody = 1 l wody. Zatem 30 g = 30 ml. W przypadku wody te jednostki są równoważne. Ale nie koniecznie sprawdza się to przy innych płynach (o innej gęstości niż woda).

    Pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Czy mogę go upiec w garnku żeliwnym?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek przepyszny. Chciałam wrzucić zdjęcie ale nie można dołączyć załącznika do komentarza. Szkoda bo chlebek bardzo urodziwy wyszedł :-) Piekłam w garnku żeliwnym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo się cieszę :) Zdjęcie można przesyłać na adres@ . Wrzucam je na facebooka do zakładki wypieków czytelników :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Witam. Czy mogę użyć miksera do wyrabiania ciasta czy lepiej robić to drewniana łyżka ??

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, właśnie tworzę wyżej opisany chleb ale chciałam zapytać czy ta ilość wody to nie za mało? Ponieważ u mnie nie chciały się zlepic wszystkie dodatki wiec musiałam troszkę dodać poza tym wyszło ciasto na wzór kruchego, zbita kulka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie powinna być zbita kulka na wzór kruchego... A maślanki była odpowiednia ilość ?

      Usuń
  8. CY to ma być konsystencja jak na chleb zytni (mięsem tylko lyzka) czy wyrobione? Np ręcznie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Niedawno upiekłam ten chlebek, był pyszny 😁 dzisiaj też robię. Mam pytanko, czy zamiast maślanki mogę dodać kefiru??

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można dodać kefir zamiast maślanki ? Czy nie będzie za kwaśny ?

    OdpowiedzUsuń