Strony

27 marca 2013

Mazurek migdałowo-kajmakowy




Wielbiciele mazurków powinni być zadowoleni. Cudownie kruchy spód, miękkie i słodkie boki i masa kajmakowa na bazie krówek i słodkiej śmietanki.... Miały być na Święta, ale już zniknęły :) Przepis Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla - Polecam bardzo :)


Składniki na spód:
70g migdałów zmielonych na mączkę
250g mąki pszennej tortowej
90g cukru
200g masła lub margaryny
2 żółtka
szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta dokładnie posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić ją na ok 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm Uformować dowolne kształty-koła lub kształt jajka. Ponakłuwać widelcem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 10-15 min. Lekko podpiec (ma mieć jasny kolor).

Składniki na masę brzegową:
150g margaryny
100g cukru pudru
2 jajka
200g mąki pszennej
50g migdałów zmielonych na mączkę

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka cały czas miksując.Dodać pozostałe składniki. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i udekorować brzegi podpieczonych spodów. Wstawić ponownie do piekarnika do tej samej temperatury i piec kolejne 15 minut. Wystudzić.

Składniki na masę:
450g krówek
100ml mleka tłustego
100ml śmietanki 30%
50g miękkiego masła

do dekoracji:
bakalie
biała i gorzka czekolada

Śmietankę i mleko zagotować w rondelku. Dodać krówki i dokładnie rozpuścić. Chwilkę pogotować do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać masło i dobrze utrzeć. Jeszcze ciepłe wylać na mazurki. Odłożyć do wystudzenia. Gdy zastygnie dowolnie udekorować.
Smacznego :)


 
 
 

8 komentarzy:

  1. Nie dość że śliczne, to i pewnie bardzo smakowite!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zuzka już widziała i teraz na pewno mi nie odpuści:) Śliczne są!
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne są te mazurki i pięknie je ozdobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne mazurki! ; )
    Piękne jest to ozdobienie na cieście kruchym!!

    Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń