Zastanawiałam się czy umieszczać ten wpis... w końcu tego typu dekoracje to żadna filozofia, ale może komuś przyda się sam pomysł :) Dekoracja wykonana w ten sposób wygląda ciekawie i elegancko. Idealnie sprawdzi się w deserach, ciastach i babeczkach. Przechowuje się idealnie w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Polecam Wam baardzo :)
Potrzebować będziemy:
- czekoladę gorzką i białą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
- papier do pieczenia
- worek cukierniczy z wąską tylką dekoratorską lub buteleczka dekoracyjna
- posypki cukrowe
- foremki do wycinania
* Na tacce lub desce kładziemy papier do pieczenia. Workiem dekoratorskim wyciskamy dowolne wzory (zygzaki, pałki, ślimaczki, motylki, serduszka, nieregularne esy-floresy) Odkładamy do lodówki celem zastygnięcia. Po chwili można je już delikatnie zdejmować i układać w pojemniczku
* Na papier wylewamy rozpuszczoną czekoladę i rozsmarowujemy. Można ją posypać cukrowymi posypkami lub zrobić na niej kropki z rozpuszczonej białej czekolady. Patyczkiem do szaszłyków robimy esy-floresy. Odkładamy do lodówki na chwilkę. Gdy czekolada jest lekko ścięta foremkami wycinamy dowolne kształty np. serduszka lub nożem kroimy np w trójkąty. Ponownie wkładamy do lodówki. Gotowe zastygnięte zdejmujemy delikatnie i układamy w szczelnie zamkniętym pojemniczku w lodówce.
Pięknie:) ale talent, mnie to by się pewnie wszystko połamało:) babeczki wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPięknie!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się przyda :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona i bardzo ale to bardzo dziękuję Ci za ten wpis!!
No niby jak napisałaś,że to żadna filozofia ,ja jednak w życiu nie wpadłabym na taki pomysł.
Od teraz będę korzystać z tego pomysłu do każdego deseru ,ciast i tortów!
Serdeczności.
Agnieszka.
Przepięęękne !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
bajeczneeee!
OdpowiedzUsuńrewelacyjne, muszę sobie też takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńPomysł niby znany, ale rzadko się pamięta. Dekoracja wygląda super, mi szczególnie podobają się te trójkąty z biało czarnej czekolady. Piękne :)
OdpowiedzUsuńteż robiłam takie ozdoby. Wyciskałam czekoladę z woreczka foliowego :P bo nie mam sprzęciorów takich jak Ty. Ale efekt taki sam. W ten sam sposób robiłam napisy na tort urodzinowy dla synka.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Ostatnio zakupiłam książkę, w której znalazłam mnóstwo pomysłów na dekorowanie potraw u Ciebie widzę jak to wygląda w praktyce ;) Przepięknie!!
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły! Jestem zachwycona:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne:)
OdpowiedzUsuńDekoracje wyglądają świetnie;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie pokazane krok po kroku jak zrobić :) Babeczki w przybraniu wyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńSuper post. Twoje ozdoby wyglądają świetnie.
OdpowiedzUsuńHm, po prostu rozpuściłaś czekoladę w kąpieli wodnej czy ją temperowałaś?
OdpowiedzUsuńNie tylko rozpuszczałam w kąpieli wodnej ale jeśli ja będziemy temperować to zyskamy dodatkowo piękny połysk :)
OdpowiedzUsuńA czy bez temperowania to się uda? ;) W jaki sposób temperujesz czekoladę i czy można robić takie ozdoby również z białej czekolady ? ;)
OdpowiedzUsuńnie temperuję. Ja ja tylko rozpuszczam w kąpieli wodnej więc kolor ma taki jak na zdjęciu i nie ma idealnego połysku :) Z białej czekolady również mogą być, należy jednak pamiętać by czekolada była bardzo dobrej jakości, wówczas ładnie się rozpuści na gładko a potem po zastygnięciu będzie sztywna :)
UsuńWłasnie chciałam przygotować napisy z białej czekolady na tort. będzie on oblany polewą z gorzkiej czekolady, to dekoracje powinnam nakładać jak polewa wystygnie prawda? ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak - w przeciwnym wypadku ciemna czekolada rozpuści białą lub w najlepszym wypadku ja pobrudzi :)
UsuńPiekne!!! Dzieki tobie wiem jak moge zaoszczedzic na ozdobach czekoladowych np. na tort. Teraz to nawet bede umiala zrobic. Jeszcze raz dzieki
OdpowiedzUsuńWitam Jak przechowywać takie motyle lub. Jak można je transportować by się nie uszkodzily ? Czy biała czekolada lub biała karmelowa firmy Wedel nadaję się na takie ozdoby ?
OdpowiedzUsuńCzekoladowe ozdoby należy przechowywać w lodówce w pojemniczku. Karmelowa lub biała sprawdzą się tak samo dobrze ;) Pozdrawiam
UsuńJaka masa do babeczek
OdpowiedzUsuńNa jaki krem kłaść te ozdoby żeby się nie rozpuściły? Mascarpone ze śmietaną czy maślany?
OdpowiedzUsuń