Strony

22 czerwca 2012

Babka bananowo- kokosowa zwana chlebkiem




Nazwa troszkę może wprowadzić w błąd bo z tradycyjnym chlebem wypiek ten nie ma zbyt wiele wspólnego. Najbliżej mu do babki. Jest to rodzaj wilgotnego ciasta o fantastycznym smaku i aromacie bananów z dodatkiem nutki kokosa. Przepysznie smakuje jeszcze lekko ciepły ze szklanka mleka.
Przepis znaleziony na blogu Minta Eats z moimi zmianami. Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki:
2 dobrze dojrzałe banany
1/2 szkl suszonej żurawiny
2 łyżki wrzątku
4 łyżki rumu
75g miękkiego masła
2/3 szkl. cukru brązowego
2 jajka
1/2 szkl mleka kokosowego (ja dałam 1/2 szkl mleka krowiego+2 łyżki likieru kokosowego)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szkl kokosu
2 szkl mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli


Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy banany (w skórce) i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy, obieramy i studzimy. Wiórki kokosowe wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i rumienimy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i wystudzonymi wiórkami kokosowymi.  Żurawinę zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Po chwili dodajemy rum i odstawiamy na 15 min. Masło ucieramy bardzo dokładnie z cukrem. Dodajemy ekstrakt waniliowy i kolejno wbijamy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Wystudzone banany zmiksować na puree, a następnie dodać mleko i znów zmiksować. Dodać je do masy maślano-jajecznej cały czas miksując, a następnie partiami mąkę wymieszaną z kokosem. Na koniec dodajemy żurawinę (razem z płynem w którym się moczyła) i delikatnie mieszamy. Blaszkę (12x30) natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 75 minut w temp 180 stopni (patyczek wkłuty w ciasto powinien być suchy). Smacznego :)


 
 
 

6 komentarzy:

  1. Pyszności, lubię takie babki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładne zdjęcia ;]
    fajna odmiana, dodanie kokosa podrasowała chlebek. lubię to połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli chlebek bananowy:) Uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię żurawinę w wypiekach, lubię kokosa ale kurcze ten banan... jakoś nie podchodzą mi ciasta z bananem, choć tu nie ma go zbyt wiele, więc kto wie:)może jednak by i mi posmakował:)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie sprawdziłam przepis, upiekłam - pyszności!!!!

    OdpowiedzUsuń