Strony

21 listopada 2011

Muffinki morelowo - pomarańczowe z makiem



Kocham muffinki za prostotę przygotowania i pyszny smak. Te zniknęły w niespełna 20 minut po upieczeniu... Mięciuteńkie, pachnące i aromatyczne z maleńkimi chrupiącymi ziarenkami maku. Przepis pochodzi z książki "Le Cordon Bleu - Mufinki".  Polecam baaardzo.



Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki maku
  • 1,5 łyżki cieniutko pokrojonej skórki pomarańczowej (bez białego albedo)
  • 100 g masła
  • 105 g dżemu morelowego
  • 2 jajka
  • 80 ml maślanki
  • cukier puder do posypania


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub natłuścić.
W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać skórkę pomarańczową i mak. W rondelku podgrzać masło i dżem. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. W osobnym naczyniu dokładnie zmiksować jajka z maślanką. Do suchych składników dodać do dołka masło z dżemem i maślankę z jajkami. Szybko wymieszać metalową łyżką (nie za długo - ciasto powinno być lekko grudkowate). Łyżką nakładać ciasto do papilotek do wysokości mniej więcej 3/4. Piec ok 15 min do suchego patyczka. Zostawić muffinki przez 5 minut w formie po czym wyjąć je na kratke. Wystudzaone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)




 

4 komentarze:

  1. Już sobie wyobrażam ten aromat ;) Pięknie wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram: nie ma nic prostszego niz muffinki, a to taki wdzieczny temat do kombinacji ze smakami i dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, jakie urodziwe babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyrośnięte!! muszą cudnie smakować!:)

    OdpowiedzUsuń