Barszcz biały... Najlepszy jest zrobiony na domowym żurku :) W ciągu roku robię go tradycyjnie na kiełbasie lub wędzonce ... lub na jednym i drugim na raz :) W wigilię barszcz biały robimy na wywarze grzybowym i jemy z ziemniakami. Mmmmmmm pycha.... Na ten barszczyk czekam cały rok :)
Tymczasem dziś taki.... tradycyjny codzienny :)
Składniki:
- ok 300g boczku wędzonego
- 2-3 wiejskie lub białe kiełbaski
- 4 ziemniaki
- śmietana
- sól, pieprz
Boczek ugotować razem z kiełbasą w wodzie. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wyjąć boczek i kiełbasę i pokroić w kosteczkę. Wrzucić ponownie. Zalać żurem, zagotować, doprawić. Na koniec można posypac majerankiem (ale nie koniecznie, gdyż większość z przypraw jest już w żurku)
Smacznego :)
Pycha! Bardzo lubimy. Fajnie podałaś w tej miseczce :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Uwielbiam bialy barszcz. Juz tak dawno go nie jadlam... Narobilas mi smaku :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
mniam... smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńfajny ten blog, dodaję do moich ulubionych :-)
OdpowiedzUsuńlubimy żurek u nas w domu :)
OdpowiedzUsuńCałe wieki nie jadłam. U nas w Wigilię jada się zupełnie inne zupy :)
OdpowiedzUsuńMajana - dzięki :)
OdpowiedzUsuńMajka - to nastawiaj na żurek :)
Kachna - :)
Veggie - bardzo mi miło :) Do Ciebie tez zaglądnę :)
Duś - to tak jak my :)
Kabamaiga - u mnie od zawsze był barszcz biały z grzybami. Czerwony z uszkami za to jadamy u rodziców męża :)
Wygląda na to, że nie masz pojęcia kolego jaka jest różnica pomiędzy barszczem białym a żurkiem. Podajesz przepis na barszcz biały a dajesz zakwas na żurek ????? Żenada....
OdpowiedzUsuń