Strony

3 listopada 2011

Barszcz biały



Barszcz biały... Najlepszy jest zrobiony na domowym żurku :) W ciągu roku robię go tradycyjnie na kiełbasie lub wędzonce ... lub na jednym i drugim na raz :) W wigilię barszcz biały robimy na wywarze grzybowym i jemy z ziemniakami. Mmmmmmm pycha.... Na ten barszczyk czekam cały rok :)
Tymczasem dziś taki.... tradycyjny codzienny :)


Składniki:

  • ok. 900 ml kiszonego żurku (może być mniej wtedy nie będzie taki gęsty)
  • ok 300g boczku wędzonego
  • 2-3 wiejskie lub białe kiełbaski
  • 4 ziemniaki
  • śmietana
  • sól, pieprz

Boczek ugotować razem z kiełbasą w wodzie. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wyjąć boczek i kiełbasę i pokroić w kosteczkę. Wrzucić ponownie. Zalać żurem, zagotować, doprawić. Na koniec można posypac majerankiem (ale nie koniecznie, gdyż większość z przypraw jest już w żurku)
Smacznego :)




 

 

8 komentarzy:

  1. Pycha! Bardzo lubimy. Fajnie podałaś w tej miseczce :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bialy barszcz. Juz tak dawno go nie jadlam... Narobilas mi smaku :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam... smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny ten blog, dodaję do moich ulubionych :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubimy żurek u nas w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Całe wieki nie jadłam. U nas w Wigilię jada się zupełnie inne zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majana - dzięki :)
    Majka - to nastawiaj na żurek :)
    Kachna - :)
    Veggie - bardzo mi miło :) Do Ciebie tez zaglądnę :)
    Duś - to tak jak my :)
    Kabamaiga - u mnie od zawsze był barszcz biały z grzybami. Czerwony z uszkami za to jadamy u rodziców męża :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na to, że nie masz pojęcia kolego jaka jest różnica pomiędzy barszczem białym a żurkiem. Podajesz przepis na barszcz biały a dajesz zakwas na żurek ????? Żenada....

    OdpowiedzUsuń