Przepyszne ucierane ciasto :) Szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada :) Trudno opisać cudowny aromat pieczonych jabłek i cynamonu jaki unosi sie jeszcze długo po jego upieczeniu.
Przepis znaleziony na blogu Śladami Słodkiej Babeczki dostosowałam do wymiarów blachy 33x22. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
3 i 3/4 szkl mąki
4 jajka
3/4 szkl cukru
3 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1-1i1/4 szkl śmietany kwaśnej (zastąpiłam maślanką)
190g roztopionego masła
Dodatkowo:
4-5 jabłek ( pokrojone na drobne kawałki)
2-3 łyżki cukru brązowego (w zależności od jabłek)
2-2,5 łyżeczki cynamonu (nie za dużo, ja dałam trochę więcej bo opróżniłam torebkę i za ciemne jabłka wyszły ;)
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroic na kawałeczki. Wymieszać je z cukrem i cynamonem.
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Do ubitych wlewać powoli roztopione i wystudzone masło cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę (lub maślankę), kilka kropli aromatu waniliowego i dalej miksować. Na koniec dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Formę 33 x 22 wyłożyć papierem. Wylać do niej ciasto. Na wierzchu wyłożyć jabłka z cynamonem i cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min w temp. 180 stopni do tzw suchego patyczka. Ostudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszło!! Zjadłabym kawałeczek!:) Bardzo się cieszę i jest mi miło, że skorzystałaś z przepisu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
zapach cynamonu - jeden z moich ulubionych, kuchennych zapachów. :)
OdpowiedzUsuń