tag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post5821912807273667373..comments2024-03-27T13:37:16.636+01:00Comments on moje pasje: Domowa wiejska wędzona kiełbasamoje pasjehttp://www.blogger.com/profile/15311075062967600947noreply@blogger.comBlogger54125tag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-46122189580372807592021-09-05T13:40:07.920+02:002021-09-05T13:40:07.920+02:00Może niedługo uda mi się porobić takie domowe rary...Może niedługo uda mi się porobić takie domowe rarytasy. Na tą chwilę to cieszę się, że mogę delektować się wyrobami mięsnymi od Karol-Zakłady Mięsne. Oni to mają takie prawie jak swojskie wszystkie smaki. To chyba przez tą swoją tajemniczą recepturę :)<br />Aleksandra Wojtaśhttps://www.blogger.com/profile/15003376776965735503noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-69825814359702343032021-03-01T11:15:46.370+01:002021-03-01T11:15:46.370+01:00z czego wykonana jest wędzarniaz czego wykonana jest wędzarniabmarekhttps://www.blogger.com/profile/14725296717500860356noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-44365174253160061582019-01-31T07:53:27.002+01:002019-01-31T07:53:27.002+01:00Dziękuję bardzo za przepis.
Kiełbasa smakuje rewel...Dziękuję bardzo za przepis.<br />Kiełbasa smakuje rewelacyjnie.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01365715722986329193noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-37001550083786956772017-10-27T17:00:56.393+02:002017-10-27T17:00:56.393+02:00ja tez robie ten przepis od pani ale grubo ...ja tez robie ten przepis od pani ale grubo miele min 10 oczko i calkiem jest inna a robilem jak pani 6 i wychodził miał<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07588920596952002885noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-84652144283953447012017-08-23T08:30:47.127+02:002017-08-23T08:30:47.127+02:0080-70 stopni 3 godz 80-70 stopni 3 godz Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07588920596952002885noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-32947339419274691052016-12-04T20:30:32.706+01:002016-12-04T20:30:32.706+01:00Mam zamiar po raz pierwszy zrobić Kiełbasę. W jaki...Mam zamiar po raz pierwszy zrobić Kiełbasę. W jakiej temperaturze mam wędzić? Zaczynam od....przez ...h <br />po czym zwiększamy do ... przez ...h na koniec zwiększamy do....<br />Proszę o podpowiedź.Darekhttps://www.blogger.com/profile/00000766807720112041noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-255236288165490202016-09-18T18:36:44.538+02:002016-09-18T18:36:44.538+02:00Masz rację, wyszła parówa :). Wędzimy w temp. 55-6...Masz rację, wyszła parówa :). Wędzimy w temp. 55-60 stopni MAX i pół godziny przed końcem dopiekamy w 85-90 stopniOlcia MSPhttps://www.blogger.com/profile/01640544466203049679noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-42003458509047449342016-06-18T07:43:27.856+02:002016-06-18T07:43:27.856+02:00Wedzenie w takiej temperaturze to pieczenie a nie ...Wedzenie w takiej temperaturze to pieczenie a nie wedzenie,przekroj przypomina bardziej parowke niz kielbase, chude mieso powinno byc mielone lub krojone grubiej, slonina w kostke wtedy jest efekt seczkow w kielbasie, nadmiar przypraw nie daje dojsc do glosu prawdziwemu smakowi kielbasy, parzenie przy pieczeniu jest zbyteczne, takie moje uwagi<br />aahttps://www.blogger.com/profile/02962880244716925825noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-35123980875600583322015-12-20T20:08:15.319+01:002015-12-20T20:08:15.319+01:00Przepraszam że dopiero dzisiaj odpisuję... Gdzieś ...Przepraszam że dopiero dzisiaj odpisuję... Gdzieś mi umknęło Twoje zapytanie... Jałowiec nadaje fajnego smaku. Oczywiście jak go pominiesz to kiełbasa tez wyjdzie, ale ciut inna ;) Tata dobierał smak przypraw metoda prób i błędów i dopracowywał ten przepis bardzo długo :) Majeranek raczej chyba nie ;) <br />Dziękuję Ci za ciepłe słowa , pozdrawiam i raz jeszcze przepraszam za opóźnienie :)<br />moje pasjehttps://www.blogger.com/profile/15311075062967600947noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-42519192168225746062015-12-20T20:03:21.775+01:002015-12-20T20:03:21.775+01:00:) Raczej nie.... Sól peklowa nadaje pięknego kolo...:) Raczej nie.... Sól peklowa nadaje pięknego koloru. Tata daję ją zawsze . Ciekawa jestem efektu :) Pozdrawiam :)moje pasjehttps://www.blogger.com/profile/15311075062967600947noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-4202067895594408842015-12-20T05:23:52.150+01:002015-12-20T05:23:52.150+01:00Witam małe pytanko czy można zrezygnowac z peklo s...Witam małe pytanko czy można zrezygnowac z peklo soli? Pozdrawiam jutro wędze i spać nie moge ;-) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17070718220463828899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-61128142717001192592015-12-10T17:08:59.769+01:002015-12-10T17:08:59.769+01:00Niektóre się parzy.
Kielbasy wędzone dzielimy na:
...Niektóre się parzy.<br />Kielbasy wędzone dzielimy na:<br />-wędzone surowe (np. polska surowa)<br />-wedzone parzone<br />-wędzone pieczone (Twoją można zaliczyć do tej grupy)<br />pozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/13735358706374007970noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-24837676380462919732015-11-12T09:14:38.510+01:002015-11-12T09:14:38.510+01:00Przepis sprawdziłem i jest super. Dodałem 2-3 kg d...Przepis sprawdziłem i jest super. Dodałem 2-3 kg dziczyzny... wyszła przepyszna. Rozdał większość żeby zebrać opinie ponieważ robiłem kielbase 1 raz. Wszystkie opinie bardzo pozytywne. Ciesze się i odrazę zakupiłem nabijarke do kielbas teraz będę bardziej profesjonalny i zaoszczedze czas. Ta na zdjęciach jest bardzo chuda moja była jeszcze bardziej. Palce lizać. Dzięki temu przepisowi bede robił kielbaske dla siebie ale też i znajomych, którzy już wstępnie zamówili 😊 wedzilem ok godz. W temp. 30 stopni i 3-4 godz w 80-100 stopni. Nie trzeba parzyć. ..a zapach.... Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00620272583966002330noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-48179684178527992882015-11-05T15:10:11.718+01:002015-11-05T15:10:11.718+01:00Dziś robię masę (z małymi modyfikacjami, więcej cz...Dziś robię masę (z małymi modyfikacjami, więcej czosnku, majeranku etc), noc na schnięcie, a jutro wędzenie. Nie mogę się doczekać, dam znać jak wyszło ...JarekRhttps://www.blogger.com/profile/10766880465994411281noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-9737789878886319012015-11-02T10:50:14.733+01:002015-11-02T10:50:14.733+01:00Witam ciepło przygotowuje się do pierwszej kiełbas...Witam ciepło przygotowuje się do pierwszej kiełbaski w swoim życiu twój blog trafił w moje czułe oko :) co do grubości mielenia kiełbaski myślę że każdy widzi na zdjęciu przekrój kiełbaski więc może wedle siebie dobrać grubość sitka więc komentarze niektóre są chyba zbędne :) ja lubię grubomielona a inni domownicy drobne rzecz gustu :) a ja mam pytanie odnośnie jałowca czy jest konieczny? Czy można go pominąć? I czy jak dodam majeranek to nie będzie bardziej przypominała kiełbaski białej? Proszę o doradzanie :) pozdrawiam ciepło i gratuluję cudnego bloga :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05505224366167428442noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-50234507808712153322015-09-08T23:27:15.131+02:002015-09-08T23:27:15.131+02:00Wypróbuje przepis! Pokładam w nim wielkie nadzieje...Wypróbuje przepis! Pokładam w nim wielkie nadzieje😊 Mąż stawia wędzarnik,teraz tylko potrzeba mi proporcji na solankę do mięsa 😃 Ależ będzie uczta.😃 Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17604911215769733847noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-85145276287330855932015-04-07T23:02:33.554+02:002015-04-07T23:02:33.554+02:00Polecam sklep internetowy www.swiatwokolkuchni.pl ...Polecam sklep internetowy www.swiatwokolkuchni.pl , znajdziecie tam wszystko do domowego wyrobu serów i wędlin :) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02311453742385794324noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-46909414109656017202014-12-22T22:23:02.953+01:002014-12-22T22:23:02.953+01:00Zapraszamy Panie na pyszna kiełbaskę ,pierwsza kla...Zapraszamy Panie na pyszna kiełbaskę ,pierwsza klasa:))<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08731746041312585188noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-1149403317226844832014-06-16T20:38:08.553+02:002014-06-16T20:38:08.553+02:00jest super, bardzo dobry przepis, ja kocham czosne...jest super, bardzo dobry przepis, ja kocham czosnek kazdej postaci, kielbakse tez kocham:) a dla leniuchow polecam nie tak dawnmo odkryta przeze mnie kielbase bez E od kani, na prawde sie wyrozniablogghttps://www.blogger.com/profile/17132762318741981974noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-88268526633846748222014-05-11T11:06:57.525+02:002014-05-11T11:06:57.525+02:00Zrobiłem wędzarkę z polnego kamienia i gorączkowo ...Zrobiłem wędzarkę z polnego kamienia i gorączkowo szukam dobrych przepisów, a kiełbasę z czosnkiem - UWIELBIAM ! mam nadzieję, że przepis się sprawdzi.Andyhttps://www.blogger.com/profile/14068979748085568030noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-8477142218653602512014-05-11T11:04:29.840+02:002014-05-11T11:04:29.840+02:00Czy nie za dużo wody tata daje?Czy nie za dużo wody tata daje?Andyhttps://www.blogger.com/profile/14068979748085568030noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-445551992119336662014-04-17T11:03:26.944+02:002014-04-17T11:03:26.944+02:00Bardzo, bardzo się cieszę :) A jeszcze bardziej ci...Bardzo, bardzo się cieszę :) A jeszcze bardziej cieszy się mój tata :) Pracował nad tym przepisem dosyć długo i wypracował go metodą prób i błędów ;) Tym bardziej mi miło że służy on innym i podobnie jak naszą rodzinkę innych zachwyca :) Dziękuję Ci za te słowa również w imieniu taty :) Pozdrawiam :)moje pasjehttps://www.blogger.com/profile/15311075062967600947noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-84967725927200304192014-04-16T23:02:57.573+02:002014-04-16T23:02:57.573+02:00Mieszkam w Holandii. Podczas kwietniowego urlopu w...Mieszkam w Holandii. Podczas kwietniowego urlopu w Polsce postanowilem wykorzystac przepis Twojego taty. Od kilku lat wedze, ale tylko gotowe produkty. Nigdy nie odwazylem sie zrobic sam kielbasy, bo wydawalo mi sie to zbyt trudne. Tym razem postanowilem to sprawdzic. Wszystko wedlug przepisu, zajeło mi to dobre popołudnie z wedzeniem 4 godzinki na drewnie olchowym i wisniowym. Na poczatku probując surowe mieso, myslalem ze bedzie jak jałowcowa (wydawalo mi sie zbyty duzo jałowca), ale po uwedzeniu rozeszlo sie. :) Kielbasa wyszla przepyszna. Wszyscy z rodziny sie nią zachwycali. Mniam mniam. Dzieki i pozdrawiam.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11991592855212983516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-54431685618950843872014-04-06T11:24:47.429+02:002014-04-06T11:24:47.429+02:00Witam serdecznie. Już drugi raz robie kiełbasę na ...Witam serdecznie. Już drugi raz robie kiełbasę na bazie Twojego przepisu. Bardzo Ci dziękuje za zamieszczenie go. Pozdrawiam:-):-):-)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11329490406173630723noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-54179691272708992602014-04-02T15:22:07.118+02:002014-04-02T15:22:07.118+02:00:) szalenie mi miło :) Trzymam kciuki :)
:) szalenie mi miło :) Trzymam kciuki :)<br />moje pasjehttps://www.blogger.com/profile/15311075062967600947noreply@blogger.com