Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 czerwca 2021

Tarta cytrynowa z bezą

 

 

 

Pyszna tarta dla miłośników słodko-kwaśnych smaków. Kruche ciasto, krem cytrynowy i chrupiąca beza. Przepis znaleziony na stronie Kwestia smaku. Bardzo Wam polecam :)


Składniki na ciasto:

  • 180g mąki
  • 2łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 1żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody


Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie posiekać i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Formę do tarty o średnicy 24 cm dobrze natłuścić. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dokładnie spód i boki formy. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut

 

Składniki na krem cytrynowy:

  • 125ml soku wyciśniętego z cytryn (ok 2 szt)
  • 60ml soku z pomarańczy
  • 125ml wody
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70g cukru
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
 

Soki przecedzić. Wlać do rondelka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Dokładnie wymieszać i zagotować. Masa powinna zgęstnieć. Odstawić z ognia. dodać pokrojone w kawałeczki masło. Wymieszać. Następnie dodać jajko i żółtka i energicznie mieszać podgrzewając na małym ogniu aż do zgęstnienia. 

 

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200g ckru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać mąkę. Zmiksować.

Na kruchy spód wyłożyć km cytrynowy. Wyrównać. Następnie wyłożyć pianę. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni (góra dół). Piec 20 minut do momentu, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca, a w środku miękka. Aby beza była bardziej chrupiąca można pod koniec pieczenia ustawić 60 stopni (termoobieg) i suszyć bezę jeszcze 15 minut. Wyjąć i wystudzić.

Smacznego :)


 





1 komentarz: