Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


14 grudnia 2012

Bakaliowa sonata - karmelowa pokusa




Ten przepis wypatrzyłam na blogu "Gotuję bo lubię" już ponad rok temu.... Nie było tylko sposobności by się z nim zmierzyć :) Ciasto wychodzi obłędne... cudownie chrupiąca alkoholowa masa z dodatkiem kajmaku.... kokos.... czekolada.... Można chcieć czegoś więcej? Bardzo eleganckie, troszkę pracochłonne, ale jeśli dobrze rozplanujemy jego wykonanie na dwa dni nie powinno nam sprawiać problemu. Polecam baaaardzo :)

CIASTA I BAKALIE PRZYGOTOWUJEMY SOBIE DZIEŃ WCZEŚNIEJ (!)
NA DRUGI DZIEŃ KOŃCZYMY MASĘ BAKALIOWĄ I PRZEKŁADAMY CIASTO

Składniki na ciasto orzechowe:
300g zmielonych orzechów
40g bułki tartej
5 dużych jajek
110g cukru
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej miałkiej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Orzechy mieszamy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na parze (miseczkę umieszczamy nad większym garnkiem z wodą i stawiamy na gazie). Gdy masa zrobi się gęsta i ciepła dodajemy kawę i nadal ubijamy do wmieszania jej na gładko. Jeśli mamy idealnie miałka kawę można dodać ją bezpośrednio do orzechów i bułki tartej.
Zdejmujemy z gazu, dodajemy wymieszane suche składniki i dobrze mieszamy całość. Ciasto przelewamy na blaszkę (ok 40x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w temp. 170 stopni

Składniki na ciasto kokosowe:
300g wiórek kokosowych
5 białek
200g cukru pudru
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

 Białka ubijamy na sztywno a następnie stopniowo dodajemy cukier puder nie przerywając ubijania. Gdy będzie już bardzo gęsta i błyszcząca dodajemy kokos wymieszany z mąką ziemniaczaną. Całość miksujemy krótko tylko do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać na blaszkę (40x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 170 stopni.


Składniki na masę bakaliową:
100g posiekanych orzechów włoskich
100g posiekanych orzechów laskowych
100g posiekanych migdałów
100g suszonej żurawiny
100g rodzynek
1 szkl rumu*
ok.600g masy kajmakowej
200g miękkiego masła

*w cieście bardzo mocno wyczuwalna jest moc rumu. Ja dałam 80% i było bardzo mocne ale pyszne ;) Jeśli wolicie delikatniejszy smak można zalać 1 szkl.wódki 40% lub 1/2 szkl  rumu 80% zmieszać z 1/2 szkl przegotowanej wody. Są tez rumy 40%. Wybór pozostawiam Wam ;) Należy pamiętać że prowadzenie samochodu po spożyciu tego ciasta jest niewskazane ;)

Wszystkie bakalie łączymy w misce o szerokim dnie i zalewamy rumem. Całość mieszamy dokładnie a czynność powtarzamy co ok 1-2 godz. Zostawiamy pod przykryciem na noc w lodówce.
 Masło miksujemy na gładko z masą kajmakową. Dodajemy bakalie i mieszamy dokładnie łyżką

W blaszce w której piekliśmy ciasto układamy najpierw ciasto orzechowe. Na to wykłądamy masę i przykrywamy ciastem kokosowym.

Składniki na polewę:
100g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
2/3 szkl. śmietany 36%

ponadto:
płatki migdałowe lub siekane orzechy do posypania.

Połamaną czekoladę i śmietankę podgrzewamy na parze. Jak lekko zgęstnieje zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Polewamy ciasto a wierzch posypujemy siekanymi orzechami
Smacznego :)
 




 
 
 

11 komentarzy:

  1. Elizo ciasto zapowiada się wspaniale, naprawdę pokusa!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały przepis...
    /zachęcam Cie do poparcia apelu jaki umieściłam na swoim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów…przeczytaj…może uznasz to za ważne i dołączysz się do akcji /

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, wymaga troche pracy i czasu, ale za to jaki efekt!

    OdpowiedzUsuń
  4. pracowite, ale wygląda świetnie:) na pewno tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak to przekłądańce, wiele warstw = dużo pracy, ale efekty są nie dosć, że łądne, to jeszcze naprawdę smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pokusiłam się o zrobienie tego przepysznego ciasta smakuje i wygląda obłędnie ... niestety góra z kokosa wyszła mi dość twarda co zrobić żeby uniknąć tego na przyszłość co zrobiłam źle... bardzo proszę o pomoc... z góry dziękuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czy białka były dobrze ubite? Piana musi być idealnie sztywna i lśniąca. Jeśli tak nie jest może się zdarzyć że ciasto wyjdzie twardawe.

      Usuń
  7. dziękuję jeszcze raz będę to mieć na uwadze...

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda smakowicie:) zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń