Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 września 2012

Tarta czekoladowa z bananami, bitą śmietaną i karmelem

 


Niedawno obiecałam Wam na facebooku wyjątkowy tort z okazji przekroczenia pięknej liczby 1.000 Fanów. Dziękuję Wam jednoczesnie wszystkim za to że jesteście ze mną i z tej więc okazji zapraszam Was dzisiaj na przepyszną tartę czekoladowo-kajmakową. Jest ona wyjątkowa i kojarzy się z wyjątkowymi wydarzeniami :) Nie robię jej zbyt często ale towarzyszy nam zawsze jak okazja tego wymaga a dzisiejsza jest właśnie taka :) Tarta jest bardzo wykwintna, bardzo słodka i fanów czekolady powinna zadowolić. Z przepisu korzystam już od kilku lat a znalazłam go na stronie Kwestia Smaku. Z moimi drobnymi zmianami prezentuję Wam go dzisiaj i polecam baaaardzo :)


Składniki na spód:
230g herbatników digestive
70g roztopionego masła
100g ciemnej czekolady (roztopionej)


Herbatniki pokruszyć wałkiem bub zmielić malakserem. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i wylepić nimi spód i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki celem stężenia.

Składniki na masę kajmakową:
400g masy kajmakowej*
150-200g ciemnej czekolady (roztopionej)**
garść orzechów włoskich posiekanych


Masę kajmakową wymieszać dokładnie z roztopioną czekoladą i wylać na spód ciasteczkowy. Wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Składniki na masę śmietanową:
300ml śmietany kremówki 36%
4 banany
sok z 1/2-1 cytryny

ponadto do dekoracji:

kakao do posypania
wiórki czekoladowe
batoniki toffi w czekoladzie werthel's original pokrojone
ciasteczka digestive w czekoladzie pokrojone

Śmietanę ubić na sztywno (cukier puder nie jest konieczny gdyż spód tarty jest wystarczająco słodki). Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny (zapobiega czernieniu). Odcedzić, 3/4 bananów wmieszać do śmietany a masę wyłożyć do tortownicy. Wierzch udekorować pozostałymi bananami, wiórkami czekoladowymi, cukierkami toffi i ciasteczkami oraz posypać kakao.

*masa kajmakowa może być gotowa z puszki wówczas krem wyjdzie twardszy. Jeśli użyjemy mleka skondensowanego słodzonego które w puszcze będziemy gotować ok 3 godzin wówczas masa będzie delikatniejsza i bardziej kremowa.
**ilość czekolady można zmniejszyć do 1,5 wówczas również zyskamy na delikatności i masa będzie bardziej miękka i kremowa.

 Smacznego :)
 
 
 
 

26 komentarzy:

  1. jak ona bosko wygląda!!:D jestem pod wrażeniem

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez mam ten przepis upatrzony na Kwestii Smaku już od dawna, ale jeszcze się nie zebrałam, żeby zrobić. Ale już niedługo myślę, że spróbuję, bo wygląda obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już kiedyś pisałam, że takie katowanie powinno być karalne!! Piękne ciacho na piękną okazję. Z chęcią bym się poczęstowała!
    Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych tysięcy fanów:)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam zamiar zrobić wkrótce :)
    Przepis już dawno mnie woła z zeszyciku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam ochotę porwać tą tartę i z nikim się nie podzielić:P

    OdpowiedzUsuń
  6. banany i czekolada, śmietana, mhmhm pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Serdecznie Wam dziekuję za ciepłe słowa i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ obłędnie wygląda! Całość po prostu fantastyczna - a ten spód - woooow! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam!

    Nominowałam Twój blog w The Versatile Blogger Avard.

    Jeśli interesuje Cię ta zabawa, zapraszam na mojego bloga po szczegóły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale jak wylepic te boki przeciez to bedzie sie odklejac czy nie tak? a jesli chodzi o tortownice to ja mam 24cm i czy trzeba zwiekszyc wtedy skladniki o polowe czy wiecej? bardzo prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa jest bardzo łatwa w lepieniu i dobrze się z nią pracuje :) Nic nie odpadnie i nie odklei się :) Tortownica 24 cm może być również ale wyjdzie Ci wtedy bardziej płaska tzn wszystkie warstwy w przekroju będą cieniej. Na tortownicę 24 cm zwiększyłabym ilość składników o ok. 20%. Pozdrawiam cieplutko ;)

      Usuń
  11. aha rozumiem czyli kremówki z 500ml itd dzieki bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ja bym robiła z ok. 360-400 ml bo 500 może byc sporo ;) ale dobre jest.... mi by i tak weszło bo uwielbiam tą tartę :D :D :D

      Usuń
  12. no dziekuje bardzo chodzi mi o to ze smakoszy ciasta bedzie ok 10 osob i tak sie obawiam czy wyjdzie jak trzeba a nie chce bardzo niskiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto cudowne, wyszło mi super. Zrobiłam chłopakowi na urodziny i prawie się popłakał ze szczęścia, bo uwielbia banany i karmel a takie połączenie było idealne. Zrobiłam masę kajmakową ze słodzonego mleka zagęszczonego - gotowałam 3 godziny i wymieszałam mikserem z czekoladą roztopioną i po chłodzeniu w lodówce całego ciasta przez dwie doby nadal jest płynna. Coś wspaniałego, polecam wszystkim. W mailu przesyłam zdjęcie, bardzo dziękuję Ci za przepis :) Pozdrawiam, Marta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszła Ci wspaniała! Bardzo się cieszę że przepis przypadł Wam do gustu :)Pozdrawiam - Eliza

      Usuń
  14. Muszę koniecznie kiedyś upiec.

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam w zeszły weekend, forme miałam 26 cm do tarty i wyszło ok, nie zwiekszałam skladników, tarta jest dosc słodka ale raz w roku można sobie pozwolic hahaha

    OdpowiedzUsuń