Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 grudnia 2011

Deser czekoladowy na ciepło lub zimno




Błyskawiczny przepyszny deser czekoladowy przypominający wykonaniem budyń jednak moim zdaniem jest od niego o niebo lepszy :) Przepis znaleziony na stronie Thermomix . Polecam baaardzo


Składniki na 4 porcje:
50g czekolady gorzkiej
500ml mleka
20g cukru
20g skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
1 jajko


wykonanie thermomix:
czekoladę rozdrobnić 10s/obr 4. Nałożyć motylek. Dodać pozostałe składniki. Gotować 8 min/obr 2-3, temp. 100 stopni.
Przełożyć do pucharków. Podawać letni lub schłodzony z dodatkiem kleksa bitej śmietany. Można posypać czekoladą.

wykonanie tradycyjne:
Czekoladę zmielić w malakserze. Z mleka odlać 1 szklankę, a resztę zagotować. Pozostałą 1 szkl mleka zmiksować dokładnie blenderem z jajkiem, mąką kukurydzianą, cukrem i czekoladą na gładko. Wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając. Chwilę pogotować do zgęstnienia. Gotowy gładki krem przelać do pucharków. Podawać schłodzone lub letnie z dodatkiem kleksa z bitej smietany. Można posypać czekoladą.

Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie... mnie nie musiałabyś długo namawiać na taki deser ;) pycha! :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. A w jakiej temperaturze gotować??

    OdpowiedzUsuń
  3. w termomixie obr 2-3 temp. 100 stopni, a metodą tradycyjną podobnie jak budyń do zgęstnienia i zagotowania. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie się prezentuje ten deserek!! Oj, doładowałabym baterie zjadając taką porcyjkę...
    Pozdrawiam cieplutko!!

    OdpowiedzUsuń
  5. znakomity... kusząco wygląda z tą bitą śmietaną :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Puchata pyszność :D Taka alternatywa dla budyniu :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny przepis. Wychodzi dokladnie jak na twoim zdjeciu. Nie mialam bitej smietany wiec dalam na wierzch owoce lesne w syropie.Pomyslnego Nowego Roku zycze ze slonecznego Rzymu

    OdpowiedzUsuń
  8. Ej wyszła rzadka zupa... robiłam z dzieckiem i sypnęło o 15g. Za dużo cukru... Ale to nie powinno mieć chyba wpływu na brak gęstości... jakaś totalna kicha ten przepis

    OdpowiedzUsuń