tag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post823140828725219705..comments2024-03-27T13:37:16.636+01:00Comments on moje pasje: Chleb Lees sourdough - żytni na zakwasiemoje pasjehttp://www.blogger.com/profile/15311075062967600947noreply@blogger.comBlogger14125tag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-74298058900356945822012-05-07T22:43:44.203+02:002012-05-07T22:43:44.203+02:00Reniu mąki mają różną wilgotność. Zależy to od ich...Reniu mąki mają różną wilgotność. Zależy to od ich przechowywania w magazynach i sklepach. Czasem robiąc ciasto wg przepisu wychodzi nam rzadsze innym razem gęściejsze. Jeśli cisto wyszło Ci za rzadkie można dodać troszkę mąki ale należy wsypywać ją stopniowo cały czas wyrabiając ciasto. Jeśli przesadzimy z ilością wówczas ciasto będzie twarde i zbite a co za tym idzie równiez i niewyrośnięte. To ciasto powinno mieć konsystencję pozwalającą na uformowanie bochenka ale piecze się go w naczyniu żaroodpornym lub garnku rzymskim - wówczas uzyska się kształt "fajniejszy" niż z podłużnej blaszki :)Pozdrawiam :)moje pasjehttps://www.blogger.com/profile/15311075062967600947noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-85486382390586563332012-05-07T12:57:37.551+02:002012-05-07T12:57:37.551+02:00Witam!Piekę chleby na zakwasie namiętnie od 2 mies...Witam!Piekę chleby na zakwasie namiętnie od 2 miesięcy i muszę przyznać, że to moja nowa pasja. Tak mi się spodobał ten chleb, że upiekłam, ale moje ciasto było rzadkie i absolutnie nie można było uformować bochenka, chociaż stosowałam przepis z wagą.W końcu włożyłam do foremki, wyrósł dość dobrzy, chociaż w piecu podwoił wielkość. Smak niebiański, długo świeży, jednak kształt nie ten. Co zrobić? Dać więcej mąki? Zakwas mam konsystencji gęstej śmietany i silny. Będę wdzięczna za radę. Renata.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-31537751750401224962011-12-07T08:39:06.760+01:002011-12-07T08:39:06.760+01:00:D Bardzo się ciesze że smakował, a skoro zniknął ...:D Bardzo się ciesze że smakował, a skoro zniknął tak szybko to na pewno był pyszny :) Pozdrawiam cieplutko :)moje pasjehttps://www.blogger.com/profile/15311075062967600947noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-91535139672030838302011-12-07T08:02:45.454+01:002011-12-07T08:02:45.454+01:00Udały mi się akrobacje z obracaniem bochenka :) dz...Udały mi się akrobacje z obracaniem bochenka :) dziękuję za radę. Smak chleba wyszedł REWELACYJNY, wyrośnięty, chrupiący, pięknie przypieczony. Jednak jeśli poszukać jakiegoś "ale" to wydał mi się taki trochę zbyt zbity i kleisty. Nie mogłam go jednak poobserwować zbyt długo, bo zniknął w ciągu jednego dnia :)) Będę go piekła nie raz i na pewno odważę się na inne koszykowce. PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-70422087318373670272011-11-30T13:30:42.037+01:002011-11-30T13:30:42.037+01:00W koszyczku leżał łączeniem na spodzie a jak go pr...W koszyczku leżał łączeniem na spodzie a jak go przekładałam do naczynia to łaczenie wylądowało u góry :) pozdrawiam :)moje pasjehttps://www.blogger.com/profile/15311075062967600947noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-434374535276675312011-11-30T13:03:25.159+01:002011-11-30T13:03:25.159+01:00Wspaniale wyglądający chleb, sama odważyłam się ro...Wspaniale wyglądający chleb, sama odważyłam się robić tylko w foremce. Chciałamym spróbować i takiego wypieku, mam więc pytanie: chleb zostawia się do wyrośnięcia w koszyku łączeniem do góry, czy do pieczenia odwraca sie go czy piecze też łączeniem do góry?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-82818280056553115202011-11-16T21:57:51.253+01:002011-11-16T21:57:51.253+01:00Już sobie wyobrażam ten smak i tą chrupiącą skórkę...Już sobie wyobrażam ten smak i tą chrupiącą skórkę...pyszności, świeżutki chleb z masłem albo i nawet bez, bo chleb domowej roboty to po prostu coś pysznego bez jakichkolwiek dodatków. Pozdrawiam.Rademeneshttps://www.blogger.com/profile/00044472043485423294noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-19656656479430650362011-11-16T19:58:29.998+01:002011-11-16T19:58:29.998+01:00Z bardzooo grubą warstwą masełka :DZ bardzooo grubą warstwą masełka :DAurorahttps://www.blogger.com/profile/10488107011325447471noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-2793261635287148872011-11-16T19:28:57.292+01:002011-11-16T19:28:57.292+01:00po prostu idealny:)po prostu idealny:)jolanta szyndlarewiczhttp://www.smakmojegodomu.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-90736619932965735562011-11-16T18:56:40.982+01:002011-11-16T18:56:40.982+01:00Cudowny jest!!!Cudowny jest!!!Asiekhttps://www.blogger.com/profile/17026607515995921292noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-4861085127097794402011-11-16T17:46:33.879+01:002011-11-16T17:46:33.879+01:00Super ten chlebek, aż mam ochotę go upiec :)Super ten chlebek, aż mam ochotę go upiec :)joannahttps://www.blogger.com/profile/08161653169789778230noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-60771472089019951592011-11-16T17:08:00.384+01:002011-11-16T17:08:00.384+01:00Piekny chlebek :) Kromeczkę bym zjadła :)Piekny chlebek :) Kromeczkę bym zjadła :)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-57080005375553944262011-11-16T16:50:11.410+01:002011-11-16T16:50:11.410+01:00Piękny, ładnie wyrósł:)Piękny, ładnie wyrósł:)Dusiahttps://www.blogger.com/profile/07738810677507536331noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-84604341120995752242011-11-16T16:49:43.562+01:002011-11-16T16:49:43.562+01:00chlebek jest wspaniały, zdjęcia mówią same za sieb...chlebek jest wspaniały, zdjęcia mówią same za siebie :)<br />pozdrawiam<br /><br /><br />http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.comkachnahttps://www.blogger.com/profile/03402533962469348724noreply@blogger.com