tag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post7049290940459882552..comments2024-03-27T13:37:16.636+01:00Comments on moje pasje: Szynka dojrzewająca w przyprawachmoje pasjehttp://www.blogger.com/profile/15311075062967600947noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-5251518014422277112020-12-06T11:14:58.833+01:002020-12-06T11:14:58.833+01:00Ja nie suszę.Pakuję mięsko do ryflowanej torby i c...Ja nie suszę.Pakuję mięsko do ryflowanej torby i całkowicie usuwam powietrze, maszynka do pakowania próżniowego. Po kilku tygodniach (3 do 4) jest gotowa. Może leżeć tak zapakowana nawet kilka miesięcy.<br />jesuishttps://www.blogger.com/profile/02967159106394740456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-21339401927126597612020-04-26T17:07:51.260+02:002020-04-26T17:07:51.260+02:00Jak nie potrafisz nie pchaj się na afisz.Jak nie potrafisz nie pchaj się na afisz.Jagodajankahttps://www.blogger.com/profile/11393574975391922320noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-64376365878198497642020-02-02T14:36:33.032+01:002020-02-02T14:36:33.032+01:00Najlepiej robić zimą 😎... Najlepiej robić zimą 😎... Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04574545020669579624noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-10919902336113535012018-01-14T22:31:43.691+01:002018-01-14T22:31:43.691+01:00I jeszcze jedno...do wyrobu tej wędlinki wybieraci...I jeszcze jedno...do wyrobu tej wędlinki wybieracie raczej schab od strony karczma. Od tej strony są dwa albo trzy rodzaje mięsa tylko delikatnie poprzerastsne tłuszczykiem.<br /> (zależy jak masaż rozbierał) Unkown nie wiem co zrobiłeś źle a nie ulega wątpliwości że coś poszło nie tak. Przypraw trzeba używać dość dużo i przedewszystkim suchych. Jak czosnek to lepiej granulowany a nie świeży Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16842398450391244291noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-35443233053722665592018-01-14T22:24:10.511+01:002018-01-14T22:24:10.511+01:00Robię taką szyneczke już enty raz i zawsze wychodz...Robię taką szyneczke już enty raz i zawsze wychodzi perfekcyjnie. Zwłaszcza zimą. Tylko raz latem złapała pleśniowy nalot ale to chyba dlatego że nie osiszulem jej dokładnie przed powieszeniem. Nam jskbardziej smakuje po pięciu dniach suszenia. Jedno robię inaczej, a mianowicie po odsysanie solą i cukrem nie wkładam do lodówki tylko przykrywam folia aluminiową i trzymam na parapecie. Jak robicie w poączosze to zróbcie kilka warstw tej pończochy. Wtedy żadne muszki nie będą groźne Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16842398450391244291noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-67177893989980797182016-12-24T00:31:42.081+01:002016-12-24T00:31:42.081+01:00Zrobiłam szynkę,schab i karczek - wszystko pięknie...Zrobiłam szynkę,schab i karczek - wszystko pięknie,smak super, ale wszystko jest okropnie słone.Dlaczego?Czy to pozostałości którymi szprycuja mięso? Co z tym zrobić?Może da się to na przykład ugotować, żeby pozbyć się tej soli?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03868003752735797271noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-4018097547074798462016-12-24T00:31:22.572+01:002016-12-24T00:31:22.572+01:00Zrobiłam szynkę,schab i karczek - wszystko pięknie...Zrobiłam szynkę,schab i karczek - wszystko pięknie,smak super, ale wszystko jest okropnie słone.Dlaczego?Czy to pozostałości którymi szprycuja mięso? Co z tym zrobić?Może da się to na przykład ugotować, żeby pozbyć się tej soli?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03868003752735797271noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-37645654897583945432016-12-24T00:30:40.558+01:002016-12-24T00:30:40.558+01:00Zrobiłam szynkę,schab i karczek - wszystko pięknie...Zrobiłam szynkę,schab i karczek - wszystko pięknie,smak super, ale wszystko jest okropnie słone.Dlaczego?Czy to pozostałości którymi szprycuja mięso? Co z tym zrobić?Może da się to na przykład ugotować, żeby pozbyć się tej soli?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03868003752735797271noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-24690018423768251602016-11-20T16:55:00.116+01:002016-11-20T16:55:00.116+01:00Nie jestem zadowolony. Dzisiaj szynka skończyła 6 ...Nie jestem zadowolony. Dzisiaj szynka skończyła 6 dzień wiszenia. Mięso jest ciemne - mocno czerwone, dość mocno wysuszone, smak mdły, samo mięso nie ma smaku, czuć tylko smak przypraw otoczki. Psu smakuje i chyba tak skończy.waldekhttps://www.blogger.com/profile/09766413878939698485noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-26241743273141432302016-10-21T14:05:39.608+02:002016-10-21T14:05:39.608+02:00Dzieki serdeczne ,jutro zawisnie i potrzymam ja ja...Dzieki serdeczne ,jutro zawisnie i potrzymam ja jakies 7 do 10 dniAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/04177533033767560551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-58209739635416317412016-10-21T09:18:10.560+02:002016-10-21T09:18:10.560+02:00Może wisie dłużej. Taki czas to minimum jakiego wy...Może wisie dłużej. Taki czas to minimum jakiego wymaga.moje pasjehttps://www.blogger.com/profile/15311075062967600947noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-42819696105091281832016-10-20T10:30:09.688+02:002016-10-20T10:30:09.688+02:00Dzien dobry!
Jestem w trakcie realizacji przepisu ...Dzien dobry!<br />Jestem w trakcie realizacji przepisu i mam pytanko : czy 5 dni wiszenia to nie za malo?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04177533033767560551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-52625125867253099972016-09-12T13:53:13.269+02:002016-09-12T13:53:13.269+02:00Absolutnie nic :)Absolutnie nic :)moje pasjehttps://www.blogger.com/profile/15311075062967600947noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-17994311102634485042016-09-09T14:22:58.756+02:002016-09-09T14:22:58.756+02:00Dzień dobry, aby uzyskać taki kolor jak na zdjęciu...Dzień dobry, aby uzyskać taki kolor jak na zdjęciu nie trzeba robić nic tajemniczego? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14776566691746697261noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-34642520609585664062016-08-21T10:16:29.360+02:002016-08-21T10:16:29.360+02:00Ja to zrobiłam i do szynki lecą muszki. .. Troch...Ja to zrobiłam i do szynki lecą muszki. .. Trochę mnie to martwi...kasiaabaahttps://www.blogger.com/profile/10903594654361912760noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-73648409484958717262016-05-19T14:19:58.032+02:002016-05-19T14:19:58.032+02:00ma wisieć 4-5 dni? to o wiele za mało ma wisieć 4-5 dni? to o wiele za mało Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-31920772634030331602016-01-08T10:29:41.948+01:002016-01-08T10:29:41.948+01:00Witam,
"Tak ma wisieć 4-5 dni. Po tym czasie ...Witam,<br />"Tak ma wisieć 4-5 dni. Po tym czasie zawinąć w lniana ściereczkę i wstawić do lodówki :) Szynka im dłużej dojrzewa tym jest lepsza i daje się kroić w idealne cieniuteńkie plastry."<br />Czyli po 5 dniu ma dojrzewac w lodowce? Chyba nie.<br />PozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/18265251801194181118noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-78369351121036890322016-01-08T10:28:15.864+01:002016-01-08T10:28:15.864+01:00Witam,
"Tak ma wisieć 4-5 dni. Po tym czasie ...Witam,<br />"Tak ma wisieć 4-5 dni. Po tym czasie zawinąć w lniana ściereczkę i wstawić do lodówki :) Szynka im dłużej dojrzewa tym jest lepsza i daje się kroić w idealne cieniuteńkie plastry."<br />Czyli po 5 dniu ma dojrzewac w lodowce? Chyba nie.<br />PozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/18265251801194181118noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-84137921506314555172014-12-28T21:55:45.490+01:002014-12-28T21:55:45.490+01:00Kurczę, wygląda pysznie... uwielbiam taką wędlinę ...Kurczę, wygląda pysznie... uwielbiam taką wędlinę ale nigdy nie jadlam takiej " domowej roboty". Kusi mnie spróbować zrobić. Jesli się odważę, napiszę na pewno.Mikahttps://www.blogger.com/profile/09367856405355883313noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2642736242083580528.post-74458495321993317342014-12-02T23:40:20.918+01:002014-12-02T23:40:20.918+01:00to musi być smaczne:)to musi być smaczne:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08385146100366861537noreply@blogger.com