Strony

30 lipca 2021

Deser "Malinowa chmurka"

 

 

Jeśli jesteście amatorami ciasta malinowa chmurka ten deser powinien Wam przypaść do gustu. Kruchy spód, warstwa malinowej galaretki z owocami i delikatny krem śmietanowy z bezami. Z podanych składników wyjdzie Wam 8 większych lub 6 mniejszych porcji. Polecam bardzo :)

 

Składniki na spód

  • 200g ciasteczek digestive
  • 1-2 łyżki masła

 

Ciasteczka zmielić w malakserze. Dodać masło i miksować jeszcze chwilę. Masa powinna leciutko się kleić ale nie być zbita jak ciasto. Bardziej przypominać mokry piasek :)

Poprzekładać do pucharków, wyrównać i lekko docisnąć.

 

Składniki na warstwę malinową:

  • 500g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 700ml wrzątku

 

Galaretki rozpuścić we wrzątku. Wystudzić. Wymieszać z malinami. Dobrze tężejącą wlać do pucharków. Odstawić do całkowitego stężenia.

 

Składniki na warstwę śmietanową:

  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • ½ łyżki cukru pudru

 ponadto:

  • 2 garści małych bezików
 

Śmietanę ubić z serkiem i cukrem. Ponakładać do pucharków. Na wierzch wysypać pokruszone bezy. Schłodzić. Smacznego :)


27 lipca 2021

Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami

 

 

Zdjęcia raczej podłe, ale nie mogę czekać z podzieleniem się z Wami tym przepisem. Jeśli lubicie zestawienie gruszki, sera pleśniowego i orzechów to gorąco Wam polecam :)


 Składniki na ciasto:
  • 500g mąki typ 00
  • 8g suszonych drożdży lub 42g śweżych
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 320ml letniej wody 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


ponadto:

  • 1/2 szkl śmietany 18% 
  • garść tartej mozzarelli
  • 200g sera gorgonzola
  • 200g sera z błękitną pleśnią
  • 2 gruszki
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • miód płynny

 

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia,  aż podwoi objętość.

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (góra -dół).
Ciasto podzielić na dwie części (wychodzą z niego bowiem dwie pizze wielkości blaszki z wyposażenia piekarnika).

Blaszkę z wyposażenia piekarnika natłuścić olejem.
Ciasto rozciągnąć na wielkość blaszki. Śmietanę wymieszać z mozzarellą. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować.  Ułożyć plastry cieniutko pokrojonej gruszki. następnie pokruszona gorgonzola i ser pleśniowy. Skropić oliwą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 8-9 minut. Podawać posypane orzechami i polane delikatnie lekko podgrzanym miodem wymieszanym ewentualnie minimalnie z wodą. Smacznego :)



 
 



9 lipca 2021

Drink Fat Hooker

  

 

Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że jeśli chodzi o alkohol jestem bardzo prosta w obsłudze ;) 

Wino musi być czerwone i wytrawne, wódka musi być czysta (w dodatku tylko jednej firmy), albo tylko z dodatkiem Sprita  ;) To tzw "lajcik" ;)  Innych alkoholi nie pijam, bo po prostu nie lubię ;) 

Jednak w upalne dni chętnie sięgam po radlera lub właśnie Fat Hookera. Leciutki, baaaardzo delikatny drink, a w zasadzie napój na bazie alkoholu. Mocno pomarańczowy z nutką kokosa. 

Bardzo Wam polecam :)

 Składniki na 2 drinki:

  • 30ml likieru brzoskwiniowego
  • 30ml malibu
  • 60ml wódki 
  • sok pomarańczowy
  • lód
  • pomarańcza i mięta do dekoracji


Do wysokiej szklanki wrzucić kilka kostek lodu. Wlać likier brzoskwiniowy, malibu i wódkę (u mnie Finlandia kokosowa). Całość uzupełnić sokiem pomarańczowym. Udekorować plasterkiem pomarańczy i miętą. Smacznego :)