Strony

28 października 2016

Deserki czekoladowe Mikołajka



"...Obiecałem, mama mnie pocałowała, powiedziała, że jestem jej dużym synkiem i że na deser zrobi krem czekoladowy, i wróciła do domu. Moi rodzice są najfajniejsi na świece!"...

Cudownie kremowy, delikatny mocno czekoladowy deser. Banalnie prosty w przygotowaniu. Idealny na wspólne pichcenie z dziećmi ;) Przepis na ten smakołyk pochodzi z najnowszej książki Alaina Ducasse "Mikołajek i słodkie przekąski" Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
150ml mleka 3,2%

200g śmietany kremówki 36%
4 żółtka
60g cukru
110g czekolady gorzkiej 70%kakao

Piekarnik rozgrzać do 90 stopni.
Mleko i śmietanę zagotować. Czekoladę pokruszyć i wrzucić do rondelka, wymieszać. Żółtka wymieszać z cukrem (można lekko ubić). Przelać do rondelka. Całość zblendować.
Przelać do 6 małych kokilek i wstawić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wystudzić a następnie wstawić do lodówki na noc. Podawać same lub z kleksem bitej śmietany. Smacznego :)








Alain Ducasse - francuski geniusz kulinarny, wielokrotny zdobywca gwiazdek Michelin sygnuje swoim nazwiskiem najnowszą książkę, do której przepisy opracował Jean-Marie Hilbot "Mikołajek i słodkie przekąski" bo o niej mowa,  to wyjątkowa pozycja. Nie wiem czy jest ktoś kogo łobuzerski Mikołajek nie urzekł. Pamiętam jak jako mała dziewczynka czytałam wszystkie części z jego przygodami i zaśmiewałam się w głos. Wiele lat później i moje dzieci pokochały Mikołajka równie mocno jak ja.

Alain Ducasse jak sam mówi... kucharzem został z łakomstwa, a jako maluch zaczytywał się  w opowiadaniach o Mikołajku. Tak samo jak on był strasznym łasuchem ;) To musiało się udać :)

Książka zawiera trzydzieści przepisów na ciasta i inne słodkości. Podzielona jest na działy:
- Smakowite śniadania
- Na przerwę w szkole

- Wszystkiego najlepszego!
- Podwieczorki z kumplami
- Posiłki świąteczne
- Słodkości dla grzecznych dzieci
- Niedzielne ciasta

Każdy z przepisów opatrzony jest wspomnieniem autora z dzieciństwa, oraz krótkim  fragmentem z książki o Mikołajku :) Całości dopełniają smakowite zdjęcia i oryginalne ilustracje z Mikołajka.

Wszystkie przepisy są czytelne i bardzo proste do wykonania. Idealne do gotowania z dziećmi. Ja w pierwszej kolejności wzięłam na warsztat właśnie deserki czekoladowe, ale na uwagę zasługują również: naleśniki, pancakes czy choćby tarta z jabłkami :)

Fantastyczna pozycja na rynku wydawniczym. Bardzo polecam :)

Wydawnictwo Znak emotikon
Oprawa twarda
Ilośc stron 143
Cena: 39,90 PLN


Za możliwość zapoznania się z książką dziękuję 
http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,19102,Mikolajek-i-slodkie-przekaski


 

 


19 października 2016

Sałatka ze szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą



Fantastyczna sałatka ze świeżym szpinakiem. Błyskawiczna w przygotowaniu.
Doskonale sprawdzi się zarówno na przepyszną kolację przy świecach i winku oraz na imprezowym stole. Przepis znaleziony na stronie mniammniam.pl Polecam Wam bardzo :)

Składniki:
300g liści świeżego szpinaku "baby"
270g sera feta
1/2 szkl słonecznika
1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju ziołowym(polecam te z kaparami)
pieprz
4-5 plastrów szynki parmeńskiej lub kumpiaka
olej spod pomidorów

Liście szpinaku dokładnie umyć i osuszyć. Większe można delikatnie potargać.
Fetę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pomidory pokroić. Szynkę pokroić w paski.
W misce ułożyć szpinak, na wierzchu dać pomidory, szynkę i fetę. Posypać słonecznikiem, a całość polać olejem ziołowym. Można delikatnie doprawić solą i pieprzem. Smacznego :)





12 października 2016

Szczęśliwy królik Antonia - czyli królik z oliwkami duszony w winie



Obiad, który w zasadzie robi się sam :) Mięciuteńkie rozpływające się w ustach delikatne mięsko królika w sosie na bazie białego wina z czarnymi oliwkami. Przepis pochodzi z książki Fritzi Paul "Kuchnia miłości" . Bardzo Wam polecam :) A o książce słów kilka za chwilę ;)


Składniki:
1,5 kg królika (razem z wątrobą, sercem i nerkami)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
3 liście laurowe
1 papryczka chili
oliwa z oliwek
100g czarnych oliwek (bez pestek i  nadzienia)
750ml białego wytrawnego wina
sól


Królika umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Podroby również pokroić i odłożyć je na bok.
Cebulę pokroić drobno (z łykiem wody w ustach by oczy nie łzawiły ;)
Czosnek przecisnąć przez praskę. Zioła i papryczkę drobniutko pokroić.
W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek, chili, zioła i liście laurowe. Podsmażać chwilę. Dodać królika i obsmażyć go ze wszystkich stron. Dorzucić podroby. Podsmażać jeszcze chwilę do uzyskania ładnego koloru. Posolić. Całość zalać winem. Gotować pod przykryciem 45 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dorzucić oliwki i gotować kolejne 45 minut. Kontrolować poziom sosu i dolać ewentualnie odrobinę wina lub wody. Podawać z pieczywem lub jako danie obiadowe z ziemniakami :) Smacznego :)




 


 

Główna bohaterka książki - Mia - ma 35 lat i mieszka w Berlinie. Po stracie swojego ukochanego przyjaciela Sebastiana przestała wierzyć w to, że może być jeszcze szczęśliwa i spełniona. 
Od tego czasu boi się znów kogoś pokochać i nie wiąże się z mężczyznami  dłużej niż na jedną noc.
Pewnego dnia w ręce Mii na pchlim targu trafia ręcznie napisana książka kucharska, gdzie obok przepisów znajdują się historie miłosne jej autorów. Fascynacja nowym nabytkiem jest tak ogromna, że dziewczyna postanawia odwiedzić małą neapolitańską wioskę i osobiście poznać wszystkich tych ludzi. Pcha ją tam ciekawość i chęć ucieczki przed uczuciem, którego się boi.

Książka lekka, bez specjalnie rozbudowanej fabuły, mocno przewidywalna. Dla amatorów miłosnych powieści w sam raz na długie jesienno - zimowe wieczory. Dla mnie jednak za mało kuchni :) i za mało tej włoskiej pasji i szaleństwa.
W książce jest kilka przepisów z których na pewno skorzystam. Dzisiejszy królik w białym winie bardzo nam wszystkim smakował. Następna w kolejce czeka już pannacotta z wodą różaną i owocami.
Jeśli jesteście miłośniczkami książek w tylu Harlequin'a powieść powinna się Wam spodobać :)

okładka: miękka
ilość stron: 300
cena: 36,90 zł





Za możliwość zapoznania się z książką dziękuję Wydawnictwu:
http://www.prozami.pl/







4 października 2016

Zapiekanka ziemniaczano-porowa z sosem chrzanowym


Pamiętam jak w dzieciństwie wyjeżdżałam na wieś. Tam jadało się inaczej niż w mieście. ogórek świeżo zerwany, pomidory, ziemniaki z ogniska, prażone... Smak tego ostatniego do dzisiaj pamiętam. W kociołku na ognisku układało się warstwami: kapustę, boczek i ziemniaki. Raaaany jakie to było pyszne ;) Dzisiejsza propozycja obiadowa troszkę nawet to przypomina ;) Brakuje w niej tylko kapusty, ale kto wie... może następnym razem ją dorzucę ;) Przepis znaleziony w gazecie "Moje smaki życia" Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duży por
1 cebula
250-300g parówek i kiełbasek 
100g chrzanu ze słoiczka
150g śmietany 12% 
1/2 szkl wody
1 łyżka posiekanego szczypiorku 
olej rzepakowy
sól pieprz
odrobina posiekanej cebulki dymki do dekoracji

ponadto:
jajka sadzone do podania


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w kostkę.
Cebulę i pora pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Dodać pokrojone w plastry parówki i kiełbasę i smażyć ok. 5-10 minut. Dodać ziemniaki i smażyć do lekkiego zarumienienia.

Chrzan wymieszać z wodą i śmietaną. Zalać wszystko na patelni, doprawić i chwilę podgrzewać. Posypać szczypiorkiem i cebulką dymką. Podawać od razu np z sadzonym jajkiem. Smacznego :)