Myślę, że ten przepis przyda się wszystkim którzy lubią masę kajmakową. Zapewniam Was, że domowa jest cudownie kremowa i delikatna w smaku... Idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, ciast lub mazurków na Święta Wielkanocne. Dzisiaj proponuję Wam dwie wersje: jedną dla cierpliwych i drugą dla zabieganych. Przepis znaleziony na blogu Twoje&moje. Polecam baaardzo :)
Wersja dla cierpliwych:
500ml dobrego tłustego mleka 3,5%
250ml śmietanki 30%
2szkl. cukru
4 łyżki masła
ewentualne dodatki:
laska wanilii
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
posiekane orzechy lub migdały
Mleko, śmietankę i cukier oraz wanilię podgrzać do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie gotować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. (najlepiej robić to w rondlu teflonowym o szerokim dnie i wysokich bokach). Po godzinie wyjąć wanilię i gotować kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i mieć ładny karmelowy kolor. Zdjąć z ognia dodać masło i dobrze rozmieszać. Można masę wzbogacić o dowolne dodatki. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Wersja szybka:
50ml dobrego tłustego mleka 3,5%
250ml śmietanki 30%
2szkl. cukru
3 łyżki masła
dodatki jak wyżej
Mleko, śmietankę i cukier podgrzać do rozpuszczenia i gotować ok 15 minut. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i mieć ładny karmelowy kolor. Zdjąć
z ognia dodać masło i dobrze rozmieszać. Można masę wzbogacić o dowolne
dodatki. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
uwielbiam ;d
OdpowiedzUsuń*_*<3
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńKupiłam raz, zeszło na ciasto ale nic specjalnego. Domowa musi być lepsza, więc spróbuję :)
OdpowiedzUsuńale jaki gęsty! idealny do nadziewania...
OdpowiedzUsuńUwielbiam masę kajmakową więc na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszna :) Pewnie jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś masę kajmakową sama ale jest to pracochłonne i wielką radością odkryłam, że są dostępne gotowe w sklepie:)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńCoś jak gotowanie krówek :)
OdpowiedzUsuńTeż robię domowy kajmak jest o niebo lepszy od kupnego:-)
OdpowiedzUsuńU mnie nigdy nie sprawdzi się jako dodatek,nie ma szans ;-)od razu zostaje zjedzona i wylizana :PP
OdpowiedzUsuńPo przygodach z domowym karmelem teraz mnie ciągnie do własnoręcznie zrobionego kajmaku :)
OdpowiedzUsuńWyprobuje obie - i nic to, ze potem beda musieli mnie przepychac przez drzwi ;)
OdpowiedzUsuńRobie tą mase już od lat. jest wspaniała!. ja na koniec wciskam jeszcze sok z całej cytryny i zazwyczaj przekładam suche wafle. takie własnorecznie robione wafle smakuja każdemu! i dlugo sa świerze!
OdpowiedzUsuńWitam, mam takie pytanie jak można długo przechowywać taki przygotowany w domu kajmak zrobionego z mleka 3,2% i masło orzechowe? Proszę o rade....
OdpowiedzUsuńU nas znikał od razu albo od razu przygotowywałam masy do ciast ;)
UsuńMyślę że w lodówce do 14 dni raczej nic nie powinno się stać ;) To jest sporo cukru ;)
Witam, wlasnie sprobowalam 2 razy i 2 razy zwazylo. Co robie zle? Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie i wzajemnie :)
UsuńMyślę, że powodem mogła być skwaśniała śmietanka lub mleko. Innej możliwości nie ma. Pozdrawiam ciepło :)
Ja kupuje mleko zkondensowqne slodzone w puszce. Zalwam woda I gotuje 2 godziny w garnku, puszkq ma byc calkowicie pokryta woda w czasie gotowania.Odstawiam do ostygniecia I mam gotowego Carmelowe cacko.
OdpowiedzUsuńSemua permainan slot online, judi bola online, poker online yang PRODEO88 sediakan dapat dimainkan dengan bet kecil dan bet rendah.
OdpowiedzUsuńI am a Learner at Online Quran Teachers all are experienced and professional teachers Ijazah in Ad Durrah
OdpowiedzUsuńFly Ash Louisiana is an essential material for construction, known for its pozzolanic properties. Its incorporation in concrete enhances strength and durability while reducing environmental impact, contributing to sustainable infrastructure development across the state.
OdpowiedzUsuń