Strony

20 lutego 2013

Spaghetti "Puttanesca"




Jedno z szybszych dań obiadowych ;) Błyskawiczny w przygotowaniu makaron puttanesca. Oliwki, kapary, anchois, pomidory..... Proste, niekłopotliwe i pyszne.....
Przepis pochodzi z książki " Pasta No1"  . Polecam bardzo :)


Składniki:
400g spaghetti
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
100g czarnych oliwek pokrojonych w plastry
30g kaparów
50g anchois
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów w kawałkach bez skóry
sól, pieprz
tarty parmezan


Spaghetti ugotować w osolonym wrzątku al dente. Oliwę rozgrzać wrzucić na nią pokrojoną papryczkę oraz przeciśnięty czosnek. Chwilkę smażyć. Dodać kapary, oliwki i pokrojone w kawałki anchois. Znów chwilkę podsmażać. Dodać przecier pomidorowy oraz pomidory i podgrzewać ok 15 minut. Doprawić sola i świeżo mielonym pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do sosu i wymieszać. Nakładać na talerze a wierzch posypać tartym parmezanem.
Smacznego :)


 
 
 

7 komentarzy:

  1. zapachniało Italią w ten zimowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł może wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładne talerze:)
    bardzo dobry pomysł, kapary i anchois bardzo lubię więc na pewno w takiej wersji też by mi smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetycznie wygląda ten makaron:) z chęcią się poczęstuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki makaron pojawia sie u mnie regularnie - uwielbiam jego wyrazisty, pikantny smak. No i kocham anchois :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio zajadam się 'nowymi smakami' spagetti! :) Twój też trafia do mojego zeszytu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z chęcią bym JE zjadła ;d

    OdpowiedzUsuń