Jedno z szybszych dań obiadowych ;) Błyskawiczny w przygotowaniu makaron puttanesca. Oliwki, kapary, anchois, pomidory..... Proste, niekłopotliwe i pyszne.....
Przepis pochodzi z książki " Pasta No1" . Polecam bardzo :)
Składniki:
400g spaghetti
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
100g czarnych oliwek pokrojonych w plastry
30g kaparów
50g anchois
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów w kawałkach bez skóry
sól, pieprz
tarty parmezan
Spaghetti ugotować w osolonym wrzątku al dente. Oliwę rozgrzać wrzucić na nią pokrojoną papryczkę oraz przeciśnięty czosnek. Chwilkę smażyć. Dodać kapary, oliwki i pokrojone w kawałki anchois. Znów chwilkę podsmażać. Dodać przecier pomidorowy oraz pomidory i podgrzewać ok 15 minut. Doprawić sola i świeżo mielonym pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do sosu i wymieszać. Nakładać na talerze a wierzch posypać tartym parmezanem.
Smacznego :)
zapachniało Italią w ten zimowy czas.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł może wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładne talerze:)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry pomysł, kapary i anchois bardzo lubię więc na pewno w takiej wersji też by mi smakowały:)
apetycznie wygląda ten makaron:) z chęcią się poczęstuję!
OdpowiedzUsuńTaki makaron pojawia sie u mnie regularnie - uwielbiam jego wyrazisty, pikantny smak. No i kocham anchois :)
OdpowiedzUsuńostatnio zajadam się 'nowymi smakami' spagetti! :) Twój też trafia do mojego zeszytu! :)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym JE zjadła ;d
OdpowiedzUsuń