Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


30 listopada 2011

Ciasto "Mleczna kanapka"



Ciasto, które zniknęło w tak ekspresowym tempie, że nadal pozostaję w szoku... Nie mam pojęcia co w nim tak urzekło wszystkich - chyba jego prostota :). Gdy podczas robienia ciasta próbowałam samej masy, wydała mi się mdława, i trochę obawiałam sie o całość... jednak musze przyznać, że sporo zyskała w połączeniu z idealnie mięciuteńkim biszkoptem. Dzieci były zachwycone... Przepis znaleziony u Dorotus. Polecam :) 


Składniki na kakaowy biszkopt:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju


Białka ubić na sztywną pianę, Pod koniec ubijania dodać cukier a następnie kolejno żółtka. Dokładnie miksując dodać olej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać delikatnie do masy jajecznej.
Blaszkę (34x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i piec ok  25 min w temp ok 170-180 stopni, do tzw. suchego patyczka.


Składniki na mleczną masę:

1/2 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ("niebieskiego"- pełnego)
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru wanilinowego


Mleko (płynne) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki i przełożyć masą.


Składniki na polewę czekoladową:

100 g gorzkiej czekolady
70 g masła


Masło i czekoladę rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Przestudzić. Gotową polewą polać ciasto. Można także zrobić dodatkowy wzorek z białej czekolady. Kroić najlepiej w prostokąty a przechowywać w lodówce.
Smacznego :)



29 listopada 2011

Cukinia z gorgonzolą w miodowo-balsamicznym dresingu




Chciałabym Wam dzisiaj zaproponować błyskawiczną i pyszną przekąskę zrobioną na bazie cukinii i tak ukochanego przeze mnie sera gorgonzola. Całość polana dresingiem miodowo-balsamicznym. Po prostu pyyyyszne :) To danie mogłabym jeść naprzemiennie z publikowanymi już wczesniej karmelizowanymi gruszkami i gorgonzolą i jestem pewna że długo by mi sie nie nudziły :)
Przepis znaleziony u Mirabelki. Polecam baaaardzo :)


Składniki:

ok. 250g młodej cukinii
2 łyżki oliwy z oliwek
100g gorgonzoli
1 łyzka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz


Cukinie obrać i pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cukinię. Smażyć aż zrumieni się ze wszystkich stron. Ser pokroić w kostkę. Miód wymieszać z octem balsamicznym i doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię wyłożyc na talerz. Polać sosem, a wierzch posypać gorgonzolą. Podawac z białym pieczywem.
Smacznego :)






28 listopada 2011

Zupa chlebowa



Mega pyszna i mega błyskawiczna zupa. Przygotowuję ją w termomixie, ale z powodzeniem można ją robić również w tradycyjny sposób. Polecam Wam bardzo zwłaszacza w okresie jesienno - zimowym. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-termomix na każdy dzień"


Składniki:
  • 100g suchego razowego chleba
  • ok 750 ml bulionu drobiowego
  • ok. 30g cebuli
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 100g serka topionego
  • 150ml śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • kminek (lubię dużo więc daję ok 1/2 - 3/4 łyżki)


przygotowanie termomix:

Chleb zmielić: 10s, obr.5 Dodać pozostałe składniki i znów zmielić : czas 1 min, obr 6. Gotować czas 10 min, temp 100, obr 3 Posypać dodatkowo kminkiem.


przygotowanie tradycyjne:

Chleb zmielić, cebulę drobno posiekać. Dodać do gorącego bulionu razem z pozostałymi składnikami. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie całość zmiksować na gładki krem blenderem. Podawać posypane dodatkowym kminkiem.
Smacznego :)


  

27 listopada 2011

Deser kawowy z musami z czarnej i białej czekolady




Jeden z najpyszniejszych deserów jaki udało mi się do tej pory jeść... Jeśli jesteście kawoszami i dodatkowo lubicie czekoladę... polecam i to baaardzo. Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku.



Składniki na galaretkę kawową:
  • 1 szklanka mocnej czarnej kawy
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (propopnuję zmniejszyć do 1,5 łyżeczki)*
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kawowego (ja dałam brandy)


Kawę zaparzyć i dodać cukier oraz brandy, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do kawy i bardzo dokładnie rozpuścić mieszając. Przelać do 4 szklaneczek lub kieliszków do wina. Odstawić do stężenia.
* ilość żelatyny zależy od tego jakiej jest firmy. Ja zrobiłam z 2 łyżeczek i ciut za twarda wyszła. Proponuję dać 2 płaskie lub 1,5 łyżeczki)


Składniki na musy czekoladowe:
  • 1 jajko + 1 żółtko (2 żółtka i 1 białko)
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 30g masła
  • 50g białej czekolady
  • 50g gorzkiej ciemnej czekolady

Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzatkiem. Żółtka umieścić w metalowej miseczce lub małym rondelku razem z połową cukru pudru i kremówką. Miseczkę umieścić na większym garnku do którego nalać ok 1 szkl wrzątku. Dno miseczki nie może stykać się z wrzatkiem. Podgrzewać na parze non stop mieszając i uważając by nie zrobiła sie nam jajecznica ;) Masa zacznie nam gęsnieć. Jak zacznie przyklejać się do łyżki i osiągnie na tyle wysoką temp. by mogły w niej rozpuścić sie czekolady - zdejmujemy ją z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Dzielimy na pół. Do jednej cześci dodajemy białą do drugiej gorzką czekolade i bardzo dokładnie rozpuszczamy.
Białko ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijamy dodajemy pozostałą drugą połowę cukru pudru i ubijamy jeszcze ok 1 min do momentu gdy białko zrobi się błyszczace i bardzo sztywne. Dzielimy na pół i dodajemy po połowie do musów z białej i gorzkiej czekolady.
Na stężałe galaretki delikatnie wykładamy najpierw mus z gorzkiej czekolady i znów na chwilę schładzamy, a następnie mus z białej czekolady. Odstawić do całkowitego stężenia.
Przed podaniem chwilkę niech postoi w temp. pokojowej :) Mozna posypać wiórkami czekoladowymi.
Smacznego :)




26 listopada 2011

Rożki z ciasta francuskiego z czekoladą


Zalegał mi w lodówce krem czekoladowo-bananowy, którego nikt nie chciał jeść z chlebem. Jakiś taki... mdły był :) Postanowiłam więc "przemycić" go w innej formie pomagając sobie ciastem francuskim, które bardzo lubimy. To był strzał w dziesiątkę!  Rożki wyszły rewelacyjne, dzieci wyoblizywały sie po uszach i pytały o jeszcze :)


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka łyżek nutelli lub innego kremu
  • 2-3 łyzki posiekanych drobno orzechów (opcjonalnie)

Ciasto podzielić na pół wzdłuż, a następnie w poprzek. Powstałe 4 prostokąty dzielimy na pół z góry na dół a kolejne które powstaną po skosie. Otrzymamy trójkąty. Na każdy z trójkątów nałożyć ok. pół łyżeczki nutelli i delikatnie rozsmarować omijając brzegi. Lekko posypać posiekanymi orzechami i zwijać zaczynając od najkrótszego boku trójąta do przeciwległego rogu. Układać na blaszce wyłożonej matą do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni przez ok 12-15 minut do zezłocenia. Studzić na kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego :)






25 listopada 2011

Drożdżowe maślane bułeczki z kruszonką



Uwielbiam drożdżowe placki i  bułeczki. Niedługo sama będę wyglądała jak taka bułeczka... ale kiedy tak ślicznie w kuchni pachnie, to nie można się oprzeć... Przepis na te maślane smakołyki pochodzi z książki "Dobre gotowanie-termomix na każdy dzień". Są cudownie mięciutkie i pachnące... Zniknęły jeszcze ciepłe ;) Polecam :)


Składniki:
  • 40g drożdży
  • 100g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 250g mleka
  • 500g mąki
  • 70g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki (może by pomieszana krupczatka z pszenną)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Składniki na kruszonkę zagnieśc i wstawić do lodówki.
Drożdże, cukier i cukier waniliowy rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 5 minut. Mąkę i sól wymieszać. Dodać masło,  żółtka i mleko z dożdżami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie formowac małe bułeczki i układac je na wyłożonej matą do pieczenia blaszce. Odstawić do napuszenia na kolejne 25-30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 25 minut do zezłocenia.
Smacznego :)

  


Kurczak cacciatore czyli w pomidorach, oliwkach z serkiem mascarpone




Znacie określenie "dostawać pypcia"? Moja mama tak do mnie mówiła jak nie mogłam się na coś doczekać jako dziecko i mnie nosiło na wszystkie strony... Wiek minął, a "pypeć" pozostał i czasem dokucza ;) Tak i tym razem... Widywałam tego kurczaka kilkakrotnie już na blogach, między innymi u Maggie, ale dopiero jak znalazłam go w książce "Podróże kulinarne - kuchnia włoska" dostałam "pypcia". Musiałam go zrobić i to natychmiast!!! Miałam tylko pałki kurczaka, a nie zalecane piersi ale "pypeć" to "pypeć".... musi być teraz! Efekt był taki, że wyszło obłędnie pyszne, ale jako że kurczak z sosem, to wszyscyśmy się upaprali przy jedzeniu ;) ale warto było :) Kurczaka cacciatore proponują podawać z łuskanym grochem. Ja nie miałam więc podałam z fasolą, ale moim zdaniem lepiej pasowałby do chrupiącej ziołowej bagietki ;) Polecam :)



Składniki:
  • ok 1,5 kg kawałków kurczaka ze skórką
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl. wytrawnego białego wina
  • 2 łyzki octu winnego
  • 125 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 szkl pokrojonych czarnych oliwek
  • 1/2 szkl grubo pokrojonej świeżej bazylii
  • 1/4 szkl. pokrojonej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów (ja pominęłam)
  • 410g pomidorów z puszki
  • 70g przecieru pomidorowego
  • 125g serka mascarpone
  • sól, pieprz


Kawałki kurczaka obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć i podsmażyc na odrobinie oliwy. Dodać pomidory, przecier, bulion, ocet, wino i gotować do zgęstnienia ok 15 minut. Następnie dodać oliwki, kapary, bazylię i pietruszkę i wymieszać. Jeszcze chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Sosem polać kurczaka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut. Podawać posypane bazylią.
Smacznego :)





24 listopada 2011

Muffinki piernikowe




Błyskawiczne muffinki z korzenną nutą takie troszkę pierniczkowe ;)
Przepis znalazłam na blogu Przepisy Ani. Jest to uproszczony przepis z bloga Moje Wypieki. Muffinki wyszły mięciuteńkie i aromatyczne  Polecam :)



Składniki na 12 szt:

  • 250g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyzeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 160 ml mleka
  • 50g cukru
  • 50g cukru brązowego
  • 6 łyżek oleju
  • odrobina aromatu arakowego lub migdałowego

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. W drugim mokre. Następnie suche składniki mieszamy z mokrymi szybko mieszając. Ciasto powinno byc leciutko grudkowate. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć do nich ciasto. Piec w nagrzanym do 200stopni piekarniku przez ok 20 minut. Studzic na kratce.
Smacznego





Zupa fasolowa z boczkiem, grzankami czosnkowymi i żółtym serem




Zupa, która znów powstała jako dzieło przypadku i zbiór tego co znalazłam w lodówce. Jako że miałam resztkę już ugotowanej fasoli poszło błyskawicznie :) Polecam :)


Składniki:
  • ok 1 litr rosołu
  • ok 330 g fasolki białej ugotowanej
  • 3 kromeczki suchego razowego pieczywa
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka skwareczków
  • 1 mała cebula
  • 200g boczku wysmażonego w skwarki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • śmietana

ponadto:



Do gorącego rosołu wkroić marchewkę, pokruszyć chleb, dodać połowę wysmażonego boczku, całą fasolę, skwarki, surową pokrojoną cebulę i przecisnięty czosnek. Pogotować chwilę póki marchewka nie zmięknie. Całośc zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać posypane wysmażonym boczkiem, tartym żółtym serem i grzankami czosnkowymi.
Smacznego :)






23 listopada 2011

Tęczowa galaretka




Deser, który powalił na kolana moje dzieci :) Nie jest skomplikowany, ale wymaga troszkę czasu. Zapewniam Was jednak że warto :) Radość niesamowita :) Ważne by użyć galaretek dobrej jakości, by kolory były wyraźne i intensywne. Dobrym pomysłem jest też wcześniejsze przemierzenie formy i sprawdzenie czy pomieści 2,5 litra płynu ;) Przepis znalazłam na blogu Kopalnia Smaków. Polecam baaaaardzo :)


Składniki:

  • 5 szt. galaretek w różnych kolorach (ja miałam granatową, zieloną, pomarańczową, żółtą i czerwoną)
  • 250ml mleka skondensowango (niesłodzonego)

Przygotować 10 miseczek. Każdą galaretkę podzielić na pół i wsypać do osobnych miseczek. (dobrze jest podzielić sobie 5 miseczek z lewej i 5 miseczek z prawej strony by sie nie pomyliły. 
Do miseczek po lewej stronie wlać po 250 ml wrzątku. 
Do miseczek po prawej stronie wlać po 200 ml wrzątku i wystudzić a następnie do wysztudzonych (!) dolać po 50 ml mleka skondensowanego (do każdej miseczki). Następnie wlewamy do formy babki "z kominem" kolejne warstwy. Można zacząć od najjaśniejszej lub najcimniejszej - jak wolimy. Wlewamy kolejno: najpierw galaretkę czystą a na nią galaretke mleczną w tym samym kolorze. Poprzednia warstwa musi stężeć by móc wlewać koleją :) i tak do wyczerpania wszystkich kolorów.
Galaretkę  z formy wyjmujemy zanurzając ją na kilka sekund w ciepłej wodzie. Odwracamy do góry dnem na półmisek i gotowe :). Zastanawiałam się też jak by smakowała z np. mleczkiem kokosowym :) ale takiego jeszcze nie robiam ;)
Smacznego :)










22 listopada 2011

Błyskawiczne puchate bułeczki




Błyskawiczne bułeczki, gotowe do jedzenia w niespełna godzinę. Nie potrzebują długiego wyrabiania ani wyrastania. Na specjalne życzenie synka posypane tartym ostrym żółtym serem i polane odrobiną keczupu :) Są pyszne, mięciuteńkie i pachnące :) Nie można poprzestać na jednej ;) Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-termomix na każdą okazję". Polecam baaardzo :)



Składniki:
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500g mąki pszennej
  • 40g oleju
  • 1 łyżeczka soli

ponadto:
  • 1 żółtko roztrzepane do posmarowania
  • nasiona lub żółty ser do posypania

wykonanie thermomix:
wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić gładkie ciasto 2 min/interwał. Wyjąć ciasto i zostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 części. Uformować bułeczki i odstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie napuszone bułeczki posmarować żółtkiem i posypać np sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 210 stopni przez 20-25 minut. Studzić na kratce.

wykonanie tradycyjne:
drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić na ok 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować 8 bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej matą do pieczenia i odstaić do napuszenia na kolejne 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni. Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać ulubionymi ziarnami lub startym serem. Piec ok 20-25 minut do zezłocenia.
Smacznego :)







21 listopada 2011

Schab z gruszką i gorgonzolą w kremowym sosie



Dziś chciałabym Wam zaproponować pyszny schab z gruszką z dodatkiem mojej ukochanej gorgonzoli Przepis znalazłam u Kasi. Taki pyszny obiad można wyczarować w zaledwie pół godziny :) Zastanawiałam się też nad zastąpieniem śmietany kremówki serkiem mascarpone, ale jeszcze tej wersji nie wypróbowała :) Polecam :)


Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • 3/4 szkl śmietany kremówki
  • 100g gorgonzoli (opcjonalnie rokpol)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe gruszki
  • świeżo zmielony pieprz, sól
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • olej do smażenia

Schab leciutko rozbić. Doprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać: śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Plastry schabu ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem śmietanowym. Gruszki umyć i wydrążyć środek. Pokroić na grube plastry. Na każdym kawałku schabu ułożyc plaster gruszki. Wierzch posypać pokruszoną gorgonzolą lub rokpolem. Oprószyć majerankiem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez pk 25 minut.
Smacznego :)

  


Muffinki morelowo - pomarańczowe z makiem



Kocham muffinki za prostotę przygotowania i pyszny smak. Te zniknęły w niespełna 20 minut po upieczeniu... Mięciuteńkie, pachnące i aromatyczne z maleńkimi chrupiącymi ziarenkami maku. Przepis pochodzi z książki "Le Cordon Bleu - Mufinki".  Polecam baaardzo.



Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki maku
  • 1,5 łyżki cieniutko pokrojonej skórki pomarańczowej (bez białego albedo)
  • 100 g masła
  • 105 g dżemu morelowego
  • 2 jajka
  • 80 ml maślanki
  • cukier puder do posypania


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami lub natłuścić.
W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać skórkę pomarańczową i mak. W rondelku podgrzać masło i dżem. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. W osobnym naczyniu dokładnie zmiksować jajka z maślanką. Do suchych składników dodać do dołka masło z dżemem i maślankę z jajkami. Szybko wymieszać metalową łyżką (nie za długo - ciasto powinno być lekko grudkowate). Łyżką nakładać ciasto do papilotek do wysokości mniej więcej 3/4. Piec ok 15 min do suchego patyczka. Zostawić muffinki przez 5 minut w formie po czym wyjąć je na kratke. Wystudzaone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)




 

20 listopada 2011

Kruche ciasteczka migdałowe z marcepanem - guziczki



Przepyszne marcepanowe chrupiące ciasteczka, które zniknęły w zadziwiająco ekspresowym tempie...  Ciasto doskonale sprawdza się przy ciasteczkach z wyciskanymi wzorami, które doskonale zachowują swój wygląd po upieczeniu. Przepis znaleziony na opakowaniu foremek z tchibo :) natomiast wzór guziczów zobaczyłam kiedyś na blogu Dziś mam ochote na.. i stwierdziłam, że musze spróbować powycinać takie ciastka :) Małą szklaneczką wycinać guzik, kieliszkiem lekko zaznaczyć wewnętrzny okrąg, a słomką do picia wycinać dziurki :D)  Polecam baaardzo :)



Składniki:
  • 150g masła
  • 50g cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 100g marcepanu
  • 250g maki tortowej
  • 1 żółtko

Masło, cukry i żółtko utrzeć na gładko. Dodać marcepan i mąkę - Wyrobić gładziutkie elastyczne ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowac na grubośc 3-4 mm i foremkami wykrawać ciasteczka. Piec na blaszce wyłozonej matą do pieczenia w temp 170-180 stopni przez 12-15 minut. Po wyjęciu chwilkę jeszcze pozostawić na blaszce a nastepnie studzić na kratce. Smacznego :)